Urmărește emisiunea live


Guvernul britanic dispune o anchetă independentă cu privire la lobby-ul lui David Cameron în beneficiul unei companii

Guvernul britanic dispune o anchetă independentă cu privire la lobby-ul lui David Cameron în beneficiul unei companii
Guvernul britanic dispune o anchetă independentă cu privire la lobby-ul lui David Cameron în beneficiul unei companii

Guvernul britanic a anunţat luni că a dispus o anchetă independentă cu privire la lobby-ul întreprins de fostul prim-ministru conservator David Cameron în favoarea companiei financiare Greensill, aflată în faliment, notează AFP.

Duminică, după săptămâni de tăcere, Cameron a recunoscut că a comis erori, dar a dat asigurări că nu a încălcat 'nici codul de conduită, nici regulile guvernului'.

Ancheta dispusă de premierul Boris Johnson în numele 'interesului public' şi încredinţată unui expert juridic va viza felul în care Greensill a obţinut contractele şi 'cum reprezentanţi de afaceri s-au plasat în raport cu guvernul', a declarat un purtător de cuvânt al Downing Street.

Greensill Capital, specializată în împrumuturi pe termen scurt, a depus bilanţul la începutul lunii martie, punând în pericol unii clienţi, precum imperiul siderurgic al miliardarului Sanjeev Gupta, GFG Alliance.

Prăbuşirea sa a zguduit clasa politică britanică din cauza rolului jucat de David Cameron în beneficiul companiei, creată de bancherul australian Lex Greensill. Acesta fusese angajat în Downing Street pe când David Cameron conducea guvernul (2010-2015), iar presa britanică a dezvăluit contracte obţinute de compania sa prin intermediul politicilor la a căror punere în aplicare contribuise.

Lui Lex Greensill i-au fost reproşate în special de contacte cu membri ai guvernului, printre care actualul ministru al finanţelor, Rishi Sunak, în favoarea Greensill, sau cu ministrul sănătăţii Matt Hancock.

'Recunosc, în calitate de fost prim-ministru, că acţiunile de comunicare cu guvernul trebuie să aibă loc exclusiv prin cele mai oficiale canale, astfel încât să nu existe loc pentru interpretări greşite', a declarat duminică David Cameron, într-un comunicat.

Pus în faţa acuzaţiilor, Ministerul Finanţelor a publicat mai multe mesaje trimise în aprilie anul trecut lui David Cameron de Rishi Sunak, în care acesta spunea, printre altele, că 'şi-a pus la treabă echipa' pentru a studia o cerere din partea fostului prim-ministru. Un organism parlamentar de supraveghere a lobby-ului a apreciat că fostul premier nu a încălcat nicio regulă contactând direct un ministru sau înalţi responsabili.

Greensill fusese autorizată să emită împrumuturi guvernamentale garantate de stat în cadrul programului destinat marilor companii, Coronavirus Large Business Interruption Loan Scheme (CLBILS). Falimentul Greensill pune în prezent în pragul insolvenţei GFG Alliance, care are 5.000 de angajaţi în Marea Britanie şi 35.000 la nivel mondial, notează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel