Guvern Italia. Silvio Berlusconi joacă cu cărțile pe masă

berlusconi
berlusconi

Fostul premier italian Silvio Berlusconi vrea un tandem între centru-dreapta şi mişcarea anti-sistem 5 Stele în vederea formării unui guvern cu o agendă prestabilită, relatează miercuri cotidianul La Repubblica, citat de Reuters. 

Berlusconi, liderul partidului Forza Italia, l-a informat marţi în legătură cu poziţia sa pe principalul său aliat de centru-dreapta, liderul Ligii Nordului Matteo Salvini, în timpul unei întâlniri la care a mai declarat că nu are nicio reţinere faţă de mişcarea 5 Stele. El a apreciat că centrul-dreapta ar putea forma un guvern cu o agendă specifică, prestabilită în vederea reglementării problemelor ţinând de economie, piaţa muncii, securitate şi imigraţie. 

Scrutinul din 4 martie a rezultat într-un parlament fără o majoritate, coaliţiei de centru-dreapta/extremă-dreapta (în care Forza Italia, a lui Berlusconi, a fost devansată de Liga Nordului, condusă de Salvini) fiindu-i necesare încă 49 de mandate în camera inferioară. Mişcarea 5 Stele (populistă, antisistem) va fi cel mai mare partid în noul parlament, în care îi lipsesc 95 de mandate pentru o majoritate. 

Mingea aruncată la Mișcarea 5 stele

Potrivit La Repubblica, strategia lui Berlusconi este de a trimite mingea în terenul mişcării 5 Stele, aşa încât aceasta să fie nevoită să-şi asume responsabilitatea dacă nu se va putea forma un guvern. 

Berlusconi şi aliaţii săi de centru-dreapta, între care se numără micul partid Fraţii Italiei, aveau prevăzută o reuniune miercuri la Roma.

Pieţele se tem cel mai mult de un eventual "mariaj" între 5 Stele şi Liga Nordului, fără Forza Italia, care este considerată o forţă moderatoare şi proeuropeană, notează Reuters. 

Preşedintele italian, Sergio Mattarella, urmează să înceapă din aprilie consultări cu liderii de partide, relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel