Giorgia Meloni, un nou proces pentru calomnie. De data aceasta împotriva unui fost profesor

 FOTO: Facebook @ Giorgia Meloni
FOTO: Facebook @ Giorgia Meloni

Giorgia Meloni, premierul Italiei, a trimis un fost profesor, în vârstă de 81 de ani, în judecată pentru calomnie.

Premierul Italiei, Giorgia Meloni, l-a trimis în judecată pe Luciano Canfora, un fost profesor de filologie greacă și latină de la Universitatea din Bari, pentru calomnie, informează AFP, scrie Agerpres.

Giorgia Meloni a depus plângere împotriva intelectualului în vârstă de 81 de ani, după ce în urmă cu doi ani, când încă nu ajunsese la putere, în cadrul unei dezbateri dintr-un liceu, fostul profesor a spus că aceasta este ”neonazistă în suflet”. Potrivit sursei menționate, procesul de calomnie urmează să înceapă la Bari, în 8 octombrie.

Canfora a declarat agenției France Presse că atunci când spune ”neonazist” nu se gândește la ”cineva care comite crime, asasinate”, ci ”la cineva care are încă idei, abordări morale care se referă la acest trecut”.

Fostul profesor a reamintit că Giorgia Meloni însăși revendică ”preluarea ștafetei de la Giorgio Almirante”, chiar în autobiografia ei, intitulată ”Eu sunt Giorgia”. Meloni este lidera partidului de dreapta Fratelli d'Italia.

Giorgio Almirante a fost editorul publicației ”Apărarea rasei” din perioada fascistă, ale cărei prime numere au apărut când la Roma se adoptau legile rasiste din 1938 împotriva evreilor.

De asemenea, Canfora subliniază că Almirante ”a fost subsecretar pentru cultura populară în Republica Socială Italiană. RSI era un stat satelit al celui de-al Treilea Reich”, Germania nazistă.

Susținut de mulți intelectuali italieni și străini, profesorul nu regretă cele spuse despre Meloni și își explică poziția prin dictonul latin ”mi-e prieten Platon, dar mai prieten mi-e adevărul”.

Meloni, încă două procese pentru calomnie

Premierul Italiei nu este la primul proces de calomnie. Astfel, anul trecut, în octombrie, Meloni a câștigat un proces pentru calomnie împotriva scriitorului și jurnalistului antimafia Roberto Saviano, condamnat la o amendă de 1000 de euro cu suspendare pentru că i-a numit ”bastarzi” pe ea și pe Matteo Salvini, șeful partidului Liga, în prezent vicepremier. Saviano comentase în contextul morții unui bebeluș de șase luni într-un naufragiu.

și Brian Molko, solistul trupei britanice Placebo, a fost dat în judecată de Meloni, tot pentru calomnie, după ce a afirmat despre ea, la un concert susținut în luna iulie 2023, în nordul Italiei, că este ”fascistă” și ”rasistă”. 

În discursul din octombrie 2022, la începutul mandatului de premier, Giorgia Meloni a susținut că nu a avut niciodată ”simpatii sau apropieri de regimurile antidemocratice”.

Citește și: Giorgia Meloni îl dă în judecată pe solistul trupei Placebo pentru defăimare

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel