Germania acuză șapte cetățeni străini de complot pentru atacuri teroriste în numele ISIS-K

Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres

Procuratura federală germană a anunțat miercuri că a pus sub acuzare șapte cetățeni străini pentru presupusa planificare a unor atacuri teroriste în numele Provinciei Khorasan a Statului Islamic (ISIS-K).

Suspecții, identificați ca fiind cetățeanul turkmen Ata A., cetățenii tadjici Mukhammadshujo A., Nuriddin K., Shamshud N., Said S., Raboni Z. și cetățeanul kârgâz Abrorjon K., sunt acuzați, printre altele, de înființarea unei organizații teroriste.

Aceștia intenționau să efectueze atacuri de amploare în Germania și Europa de Vest, dar nu aveau un plan concret atunci când forțele de ordine au intervenit, potrivit declarației procuraturii.

Suspecții, care au fost arestați în iulie anul trecut, au fost în contact cu ISIS-K, filiala afgană a Statului Islamic, care și-a revendicat responsabilitatea pentru un atac armat în masă de la Moscova, luna trecută, în care cel puțin 137 de persoane au fost ucise.

Potrivit anchetatorilor, suspecții au sosit în Germania prin Ucraina după izbucnirea războiului de acolo în primăvara anului 2022 și au format o celulă teroristă împreună cu un alt membru din Olanda.

Aceștia s-au întâlnit în mod regulat pentru a-și discuta intențiile și au cercetat potențiale locații în Germania, se arată în comunicatul procurorilor.

Statul Islamic Khorasan (ISIS-K), numit după un termen vechi pentru regiunea ce includea părți din Iran, Turkmenistan și Afganistan, a apărut în estul Afganistanului la sfârșitul anului 2014 și și-a conturat rapid o reputație de brutalitate extremă. Una dintre cele mai active afiliate regionale ale grupării militante Statul Islamic, ISIS-K a înregistrat o scădere a numărului de membri de la apogeul din jurul anului 2018. Forțele talibane și americane le-au provocat pierderi grele.

ISIS-Khorasan reprezintă cea mai mare amenințare islamistă la adresa securității în Germania, conform declarațiilor ministrului de interne Nancy Faeser.

150 de persoane au fost ucise și alte sute au fost rănite în urma atacului terorist asupra sălii de concerte Crocus din Moscova, atac revendicat de Statul Islamic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.3.1
pixel