Geoană, către PDL: Iar faceţi alianţă cu PSD? Sârbu: Aşa aţi ajuns preşedinte, potrivit stenogramei de luni, de la Senat

geoana
geoana

Dezbaterea cererii PSD de înlocuire a lui Mircea Geoană cu Titus Corlăţean, în şedinţa Biroului Permanent al Senatului de luni, a generat replici acide între preşedintele acestei camere şi Ilie Sârbu, ambii făcând referire la felul în care s-a obţinut iniţial această funcţie.

Conform stenogramelor, discuţia a fost începută de liderul senatorilor PSD Ilie Sârbu, care le-a spus  colegilor din Biroul Permanent să clarifice dacă cererea social-democraţilor privind înlocuirea lui Mircea Geoană "e albă, e neagră, rămâne roz, cum e?". Liderul senatorilor PNL Puiu Haşotti a punctat că cererea trebuie supusă votului Biroului permanent.

Mircea Geoană, care a condus ca de obicei şedinţa conducerii Senatului, a ţinut să precizeze, invocând Regulamentul şi Constituţie, că pentru preşedintele Senatului se prevede "un mandat continuu de 4 ani, un mandat complet", care poate fi întrerupt prin pierderea calităţii de senator, prin demisie - "nu este cazul" sau prin revocare – "ceea ce, se pare, încă nu este cazul", după cum a constat el.

"Deci, din punct de vedere al solicitării consider, în continuare, că formula de propunere a unei înlocuiri fără să se treacă prin etapele premergătoare obligatorii, regulamentare şi constituţionale nu este posibilă, iar propunerea anexată, o hotărâre a Senatului de numire a unui nou preşedinte al Senatului prin decret nu poate fi făcută decât după vacantarea oficială a postului de preşedinte şi intrarea într-o procedură de vot în plenul Senatului. Nu există altă posibilitate decât vacantarea poziţiei în condiţiile expres exprimate de Regulament, de lege şi de Constituţie şi de vot în plenul Senatului, unde, evident, pot fi invocate argumente legate de Decizia nr. 601, în care Grupul parlamentar al PSD sau alte grupuri parlamentare îşi vor susţine cauza. Deci, din punctul meu de vedere, această solicitare nu poate fi pusă în dezbaterea Biroului permanent pentru că nu îndeplineşte condiţiile regulamentare, legale şi constituţionale", a susţinut Geoană.

În cadrul şedinţei de BP, Ilie Sârbu a insistat pentru multiplicarea cererii PSD, pentru a putea fi consultată de toţi colegii din conducerea Senatului. "Dar de ce nu se multiplică? (...) Cine o multiplică? Nominalizaţi pe cineva să o multiplice (...) Păi, nu, că văd că o multiplică de la începutul şedinţei, dar nu a mai ajuns", s-a preocupat liderul senatorilor PSD.

"Până ajunge în faţa fiecăruia hârtia, eu am beneficiat de amabilitatea domnului preşedinte Sârbu şi am aruncat un ochi pe documentul respectiv. Este o reluare a temei de lunea trecută. Nu sunt niciun fel de noutăţi. Trimiterile sunt aceleaşi, omisiunile de trimitere la ceea ce trebuie din Regulament sunt cam aceleaşi, deci n-o să dezvolt mult subiectul. Se cere înlocuirea preşedintelui Geoană cu posibilul preşedinte Corlăţean. Faţă de această cerere eu fac următoarea declaraţie şi ofertă: dacă este vorba de una din posibilităţile prevăzute de Regulament şi care au fost citate adineauri – şi mă refer la revocare, că la demisie n-avem cum să ajutăm, dar dacă este vorba de revocare atunci…", a intervenit liderul senatorilor PDL, Cristian Rădulescu.

El a asigurat de "toată disponibilitatea" democrat-liberalilor pentru a "ajuta" în revocarea lui Geoană. "Putem, într-o jumătate de oră, să venim cu semnăturile necesare, pe care să le punem peste ale celor de la PSD şi putem, după aceea, să continuăm…", a precizat Rădulescu.

Promisinea democrat-liberalului a stârnit reacţia lui Geoană. " Iar faceţi alianţă cu PSD-ul?", a comentat preşedintele Senatului.

"Să continuăm şedinţa Biroului permanent, aşa cum scrie la Regulament. Desemnăm un vicepreşedinte care să conducă şedinţa şi luăm în discuţie această chestiune. Deci suntem cu totul şi cu totul solidari cu cei de la PSD şi poate şi de la PNL în ceea ce priveşte revocarea, pe procedurile corecte, fiindcă şi legitimitatea celui care va veni după aceea trebuie să nu fie pusă sub semnul întrebării", a insistat Rădulescu pe subiectul revocării.

Ilie Sârbu nu a ratat momentul pentru a-i răspunde lui Geoană referitor la comentariul privind alianţa PSD-PDL din 2009. "Aţi blamat alianţa cu PDL-ul. Vă amintesc că din acea alianţă aţi rezultat preşedinte", i-a spus Sârbu lui Geoană.

"Nu, nu, nu, dânsul a spus că suprapune semnăturile", a revenit preşedintele Senatului.

"E bine să nu uitaţi că aveţi acum o perioadă mai grea şi eu vă înţeleg, memoria vă mai poate juca diverse feste", a continuat Sârbu, adresându-se lui Geoană.

" Nu uit nici artizanii acelei alianţe", a replicat şi preşedintele Senatului.

"Ştim şi că recunoştinţa este o floare rară, dar, mă rog, în România ne-am obişnuit cu lucrurile acestea", şi-a continuat Sârbu atacul verbal la adresa lui Geoană.

"Ştim şi asta. Aici, într-adevăr, aveţi dreptate", a subliniat şi preşedintele Senatului.

Ilie Sârbu a punctat că s-a solicitat introducerea pe ordinea de luni a Biroului permanent a cererii PSD de înlocuire a lui Mircea Geoană cu Titus Corlăţean- "Eu nu am mandat pentru mai mult de la Biroul permanent. Dacă apreciaţi că nu trebuie să intre, mă rog, vă asumaţi…", a spus liderul senatorilor PSD.

Reprezentantul UNPR în Biroul Permanet, Şerban Mihăilescu, a cerut o pauză de consultări de 5 minute "ca să vedem ce facem". "Nu le expediaţi aşa pe toate. Că de aceea am luat bătaie de dimineaţă, şi ajungem şi 90 de senatori, şi voi nu înţelegeţi", şi-a exprimat el nemulţumirea, aluzie la decizia coaliţie de guvernare de luni dimineaţă de a impune, din viitoarea legislatură un Senat cu circa 88 de membri.(Sursa: NewsIn)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel