Generalii MApN Ioan Marian şi Mihai Chiriţă, arestaţi preventiv. Află amănunte din dosar

chirta mita mapn general
chirta mita mapn general

Instanţa supremă a dispus, luni seară, arestarea preventivă a celor cinci ofiţeri, printre care generalul de brigadă Ion Marian şi generalul maior Mihai Chiriţă, în dosarul privind favorizarea unor persoane la angajarea în MApN.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) ceruseră magistraţilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie să revină asupra deciziei de cercetare în libertate şi înlocuirea ei cu măsura de arestare preventivă .

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a infracţiunilor de corupţie săvârşite de militari au început cercetarea penală în cazul generalului maior Mihai Chiriţă, pe carel îl acuză de instigare la fals intelectual, în formă continuată (20 de acte materiale), instigare la uz de fals, în formă continuată (20 de acte materiale), instigare la abuz în serviciu contra intereselor persoanelor dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă continuată (20 de acte materiale) şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni, se arată într-un comunicat de marţi al DNA.

General de brigadă Marian Ion este acuzat de instigare la fals intelectual, în formă continuată (38 de acte materiale), instigare la uz de fals, în formă continuată (38 de acte materiale), instigare la abuz în serviciu contra intereselor persoanelor dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă continuată (38 de acte materiale), asociere pentru săvârşirea de infracţiuni şi complicitate la trafic de influenţă, în formă continuată.

Locotenentul colonel Dan Costel Crăciuneanu este cercetat pentru instigare la fals intelectual, în formă continuată (8 acte materiale), instigare la uz de fals, în formă continuată (8 acte materiale), instigare la abuz în serviciu contra intereselor persoanelor dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă continuată (8 acte materiale) şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni şi trafic de influenţă, în formă continuată (8 acte materiale).

Colonelul Vasile Belciug este acuzat în acelaşi dosar de instigare la fals intelectual, în formă continuată (16 de acte materiale), instigare la uz de fals, în formă continuată (16 de acte materiale), instigare la abuz în serviciu contra intereselor persoanelor dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă continuată (16 de acte materiale), asociere pentru săvârşirea de infracţiuni şi trafic de influenţă.

De asemenea, alături de aceştia este cercetat şi maiorul Crinu-Ionuţ Onel, pentru instigare la fals intelectual, în formă continuată (8 acte materiale), instigare la uz de fals, în formă continuată (8 acte materiale), instigare la abuz în serviciu contra intereselor persoanelor dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă continuată (8 acte materiale), asociere pentru săvârşirea de infracţiuni şi trafic de influenţă, în formă continuată (8 acte materiale).

Posturile ar fi fost împărţite la Breaza şi Piteşti

Din Ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori a rezultat că, în perioada 2009-2010, la Centrul Zonal de Selecţie şi Orientare Breaza au fost organizate, în mod succesiv, mai multe activităţi de selecţie a unor candidaţi pentru a deveni militari profesionişti (ofiţeri, maiştri militari, subofiţeri, soldat sau gradat voluntar). Selecţia consta în probe eliminatorii psihologice şi de aptitudini fizice.

De asemenea, în august 2010, la Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Terestre "Basarab I" Piteşti au avut loc două concursuri, denumite "pe filieră directă", respectiv "pe filieră indirectă", pentru ocuparea unor posturi de maiştri militari şi subofiţeri, constând în probe scrise la materiile limbă engleză, matematică-fizică, legislaţie, pregătire militară generală şi psihotehnică.

"Inculpaţii cu funcţii de conducere s-au folosit de puterea funcţiilor şi gradelor militare importante pe care le deţineau, în scopul promovării în mod ilegal, contra unor sume de bani, prin furnizarea subiectelor la unele probe scrise, a unor candidaţi în structurile acestui minister, în detrimentul candidaţilor care trebuiau, în mod legal, declaraţi admişi la aceste concursuri şi selecţii", se arată în comunicatul DNA.

Astfel, potrivit procurorilor militari anticorupţie, în perioada iulie-august 2010, generalul de brigadă Marian Ion a exercitat presiuni asupra comandanţilor celor două unităţi militare de învăţământ, prin persoane interpuse, pentru ca 38 de candidaţi să promoveze în mod fraudulos aceste concursuri.

"În acest sens, o persoană apropiată inculpatului Ion Marian, la rândul său învinuit în cauză, a primit suma de peste 46.000 de euro de la mai mulţi candidaţi, pentru sine, pentru Ion Marian şi pentru membrii comisiilor de examinare", mai arată procurorii.

În aceeaşi perioadă, locotenent colonelul Dan-Costel Crăciuneanu a pretins şi primit, singur sau împreună cu alte persoane, suma totală de 10.200 euro şi 1.000 lei pentru a sprijini cel puţin 20 de candidaţi să promoveze în mod fraudulos concursul de admitere în structurile Ministerului Apărării Naţionale.

La rândul său, maiorul Crinu-Ionuţ Onel a pretins şi primit de la mai mulţi candidaţi, singur sau împreună cu alte persoane, suma totală de 17.800 euro.

Şeful maiorului Onel, Vasile Belciug, a primit prin intermediari de la un candidat suma de 5.500 lei.

Peste 20 de candidaţi ar fi fost favorizaţi, la ordin

În vara anului 2010, general-maior Mihai Chiriţă îndeplinea funcţia de şef al Direcţiei de Instrucţie şi Doctrine din cadrul Statului Major General al MApN, având în subordine directă şi şcoala din Piteşti unde, în luna august 2010, s-au organizat cele două concursuri pentru admitere ca subofiţeri şi maiştri militari.

În această funcţie, Mihai Chiriţă a solicitat, direct sau indirect, comandantului Şcolii Militare de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Terestre "Basarab I" să favorizeze un număr de peste 20 de candidaţi la aceste concursuri, se mai arată în comunicatul DNA.

Procurorii DNA au pus sub învinuire alţi şapte ofiţeri în dosarul în care sunt cercetaţi Marian Ion şi Mihai Chiriţă, sub acuzaţia că, în calitate de membri ai comisiilor de examinare din august 2010, s-ar fi asociat cu cei doi generali pentru a favoriza mai multe persoane la două concursuri.

Cei şapte sunt coloneii Constantin Richea, comandantul Centrului Zonal de Selecţie şi Orientare Breaza, Valerică Diaconu, comandantul Şcolii Militare de Aplicaţii pentru Unităţi de Luptă "Mihai Viteazu" Piteşti şi Nicolae Zamfirache de la aceeaşi unitate, precum şi locotenent-coloneii Mihai Bocanu şi Paul Bădicu şii maiorii Ovidiu Boşotar şi Nae Cornel, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel