Soluția de neurmărire cu privire la fostul ministru Ion Ariton și la reprezentanții companiilor naționale care au sponsorizat Federația Română de Box este greșită, fiind necesară continuarea urmăririi penale, se arată în ordonanța procurorului șef adjunct al Secției a II-a din cadrul DNA.
Procurorul șef adjunct al Secției a II-a din cadrul Direcției Naționale Anticorupție a dispus infirmarea rechizitoriului prin care s-a dispus trimiterea în judecată a lui Rudel Obreja privind Gala în care a boxat Lucian Bute, pentru continuarea cercetărilor față de funcționarii din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului (MDRT), Ministerului Economiei, companiilor naționale și ai Federației Române de Box implicați în săvârșirea faptelor.
"Dispun infirmarea rechizitoriului nr. 320/P/2013 din 6.11.2013, în vederea efectuării urmăririi penale cu privire la săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial, prevăzut de art. 26 C.p. rap. la art. 132 din Legea nr. 78/2000 cu modificările și completările ulterioare cu referire la 248 C.p. și art. 2481 C.p. și contra intereselor financiare ale Uniunii Europene descrise anterior prev. de art. 20 C.p. rap. la art. 184 și 181 din Legea nr. 78/2000, de către funcționarii din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului, Ministerului Economiei, companiilor naționale și ai Federației Române de Box implicați în săvârșirea faptelor descrise anterior, precum și cu privire la participarea inculpatului Obreja Rudel în calitate de instigator sau complice săvârșirea acestor fapte", se arată în ordonanța procurorului.
Adjunctul Secției de combatere a infracțiunilor conexe infracțiunilor de corupție arată, în ordonanța de infirmare, că prin rechizitoriu s-a dispus trimiterea în judecată a lui Rudel Obreja pentru mai multe infracțiuni și scoaterea de sub urmărire penală a aceluiași inculpat pentru săvârșirea unei infracțiunii, precum și scoaterea de sub urmărire penală sau neînceperea urmăririi penale, după caz, față de reprezentanții MDRT, Ministerului Economiei, companiilor naționale și ai Federației Române de Box implicați în săvârșirea faptelor care formează obiectul prezentei cauze.
"În fapt, s-a reținut că la data de 24 iunie 2011 SC Europlus Computers SRL, reprezentată de inculpatul Obreja, a încheiat cu reprezentanții MDRT un contract de prestări servicii de promovare de brand în valoare de peste 8,1 milioane lei fără TVA. Contractul a fost încheiat prin procedura negocierii fără publicare prealabilă a unui anunț de participare, motivat de împrejurarea că societatea administrată de inculpat ar fi avut un drept de exclusivitate cu privire la organizarea Galei de Box 'Campion pentru România', în cadrul căreia urmau să fie prestate serviciile. La încheierea contractului, inculpatul a prezentat înscrisuri falsificate și a făcut declarații inexacte, pe care funcționarii le-au transmis ulterior instituțiilor care gestionează fonduri europene în vederea acordării unei asistenței financiare nerambursabile" , se arată în document.
De asemenea, s-a reținut că, după plata prețului prevăzut în contract, inculpatul a folosit peste 868.000 lei din sumă în scopuri care nu aveau legătură cu prestarea serviciilor de brand, iar în acest mod i-ar fi determinat pe funcționarii ministerului ca, acționând fără vinovăție, să schimbe destinația unei părți din fondurile prevăzute în bugetul de stat pentru promovarea turistică a României.
Totodată, inculpatul, acționând în calitate de președinte al Federației Române de Box, a indus în eroare reprezentanții a 10 companii naționale aflate în subordinea ministrului Economiei, Ion Ariton, pe care i-a determinat să sponsorizeze federația cu suma de aproximativ 1,8 milioane lei în vederea organizării galei, ascunzându-le faptul că evenimentul este organizat de o societate comercială, ceea ce ar fi împiedicat acordarea fondurilor.
De ce a fost nelegală soluția de neurmărire a funcționarilor
"Rechizitoriul este nelegal sub aspectul soluțiilor de neurmărire dispuse cu privire la funcționarii implicați în săvârșirea faptelor descrise și al calificării faptelor reținute în sarcina inculpatului Obreja Rudel, urmând să se dispună infirmarea. Atribuirea contractului de prestări servicii către SC Europlus Computers s-a realizat cu încălcarea atribuțiilor de serviciu de către funcționarii Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului și a produs un prejudiciu bugetului de stat, procurând totodată un folos material în același cuantum firmei, astfel încât se impunea efectuarea urmăririi penale împotriva tuturor persoanelor responsabile pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial, (...), în forma autoratului, instigării sau complicității, după caz ", se spune în ordonanță.
Procurorul DNA consideră că în mod greșit s-a dispus neînceperea urmăririi penale față de funcționarii MDRT, arătând că solicitarea de atribuire a unei finanțări nerambursabile de către Organismul Intermediar pentru Programul Operațional Regional s-a întemeiat pe o declarație inexactă, având în vedere că natura reală a contractului încheiat între Minister și SC Europlus Computers a vizat finanțarea cu fonduri publice a galei de box, iar prestarea de servicii de promovare de brand a reprezentat doar o modalitate de a masca obiectul plăților.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu