Gafă mare în SPO, principalul partid de opoziţie din Austria. Un fişier Excel citit greşit a dus la numirea liderului greşit al partidului

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

După ani de certuri interne, alegerile din interiorul Partidului Social-Democrat din Austria, principalul partid de opoziţie, nu a făcut decât să adâncească prăpastia dintre tabere. Un fişier Excel citit greşit a dus la numirea liderului greşit în fruntea partidului. 

Luni, SPO a anunţat că Hans Peter Doskozil, cel care fusese numit în fruntea partidului cu doar 2 zile în urmă, nu a câştigat, de fapt, alegerile interne. Totul a fost cauzat de o interpretare greşită a unui fişier Excel. Câştigătorul alegerilor interne a fost, de fapt, Andreas Babler. 

Victoria lui Babler reprezintă, însă, un pas înapoi pentru partid, deoarece acesta a candidat pe o platformă de stânga tradiţională. Analiştii politici spun că preluarea conducerii SPO de către Babler cresc şansele unei coaliţii între conservatori şi politicienii de extremă dreapta din Austria, iar SPO ar urma să fie lăsat pe dinafară. 

Doskozil, fost ministru al Apărării, era văzut drept o figură solidă, care a abordat direct problema imigranţilor, într-un efort de a crea o variantă de stânga a politicii populiste care s-a dovedit extrem de succes pentru partidele conservatoare din Austria în ultimii ani. 

Mulţi credeau că preluarea de către Doskozil a SPO, care până luni părea inevitabilă, ar fi pavat drumul spre o coaliţie cu OVP, care se zbate în sondaje încă de la demisia cancelarului Sebastian Kurz în 2020, sau chiar cu populiştii de dreapta din FPO. 

De altfel, Doskozil, guvernatorul provinciei Burgenland, a fost chiar cel care a declanşat alegerile interne din partid, într-o încercare de a readuce SPO în vârf la alegeri. El şi aliaţii săi au dat vina pe liderul interimar al partidului, Pamela Rendi-Wagner, pentru slăbirea partidului din ultima perioadă. 

Într-o conferinţă de presă organizată luni, Babler a promis o renumărare a voturilor, pentru a asigura membrii de partid de veridicitatea victoriei sale. Politicianul în vârstă de 50 de ani a promis că va munci pentru "o revenire completă a social-democraţiei", conform Financial Times

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel