Frunda despre votul obligatoriu: E o prostie

Proiectul de lege care introduce obligativitatea votului, adoptat tacit în Senat, ”este o prostie”, întrucât, potrivit Constituției, votul nu este o obligație, ci un drept, a declarat, vineri, senatorul UDMR Gyorgy Frunda.

În opinia senatorul UDMR legea obligativității votului nu va avea șansa să obțină un vot favorabil și în Camera Deputaților, în această legislatură.

"Orice încercare de a obliga pe cineva să voteze sau să sancţioneze (pe cineva) dacă nu votează este neconstituţională. Omul, cetăţeanul, are dreptul să nu meargă la vot şi această atitudine este tot o manifestare politică a dezamăgirii, a dezinteresului, a unei manifestări de respingere a clasei politice. Deci, este tot o manifestare politică. Acesta este adevărul", a spus Frunda.

Pentru a susține cele declarate, Frunda a spus că această lege mai există în unele state europene, dar nu se aplică, Curtea Constitțonală a Drepturilor Omului pronunțându-se de nenumărate ori că nimeni nu poate fi obligat să se prezinte la vot.

"În Europa cred că există două state unde mai există, cred că de prin anii '50, dar nu aplică legea. Nu a fost abrogată legea, dar nu o aplică. CEDO s-a pronunţat consecvent şi repetat în sensul că nu poate fi obligat nimeni la vot, astfel încât această propunere este neconstituţională. Proiectul a trecut prin Senat pentru că nu am avut cvorum luni de zile, acesta este adevărul, şi avem câteva sute de legi acumulate care nu au fost dezbătute în plen. Soarta acestora atunci când prima cameră este Senatul este să treacă prin adoptare tacită, dar asta nu ca manifestare a voinţei politice, ci ca şi reglementare constituţională", a spus Frunda.

"În camera decizională, legea nu poate fi adoptată tacit. Până nu o adoptă camera decizională, nu devine lege, acolo nu există termen de adoptare. Eu nu văd mari şanse ca această lege să intre în discuţia Camerei Deputaţilor până în vară, iar din toamnă vor fi pregătiri pentru alegerile parlamentare, aşa că va rămâne probabil o lege pentru Parlamentul următor. În legislatura următoare poate fi susţinută doar dacă iniţiatorul va fi din nou parlamentar şi poate să ceară continuarea procesului legislativ. Dacă nu, se şterge. E o prostie, nu se poate. Există oameni care cer reintroducerea pedepsei cu moartea, şi sunt mulţi care vor treaba aceasta, şi totuşi nu se poate, pentru că nu rezolvă problema. Dar fiecare are dreptul să ceară ce vrea el şi apoi hotărăşte Parlamentul în înţelepciunea lui, cum se spune", a adăugat Frunda. în legătură cu legea care prevede prezența obligatorie la vot.

Citește și:

Legea votului obligatoriu a trecut tacit în Senat. Vezi consecințele refuzului

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel