Franţa: Acceptarea ajutorului de către Bolsonaro arată utilitatea G7

Acceptarea de către Brazilia a unui ajutor extern pentru combaterea incendiilor în Amazonia este "cea mai bună dovadă" a utilităţii recentului summit G7 de la Biarritz, a comentat miercuri purtătoarea de cuvânt a guvernului francez, Sibeth Ndiaye, informează AFP.

"Reacţia lui Jair Bolsonaro este demonstraţia faptului că G7 a fost în final util", a declarat ea după anunţul de marţi făcut de preşedintele brazilian, conform căruia el este "deschis unui ajutor financiar din partea unor organizaţii străine şi chiar ţări", cu condiţia de a controla gestionarea fondurilor.

Jair Bolsonaro a condiţionat acceptarea ajutorului G7 de "retragerea insultelor" de către omologul său francez Emmanuel Macron, amplificând violenta polemică dintre Brazilia şi Franţa. De altfel, preşedintele brazilian Jair Bolsonaro a pus din nou, miercuri, drept condiţie pentru dialog ca preşedintele francez "să retracteze" după ce l-a acuzat de minciună şi "a relativizat" suveranitatea Braziliei asupra Amazoniei.

Macron "m-a tratat drept mincinos şi a spus în două reprize că suveranitatea (braziliană) asupra Amazoniei ar trebui relativizată", a spus şeful statului brazilian miercuri. "Vom putea reîncepe să discutăm atunci când el va retracta ceea ce a spus la adresa persoanei mele", a adăugat Bolsonaro.

Incendiile au provocat o indignare internaţională şi ameninţă încheierea unui acord de liber-schimb UE-Mercosur, negociat timp de 20 de ani.

"Uneori sunt momente de tensiune, momente de discuţie pe care le-aş califica drept vii", a admis Sibeth Ndiaye. "Cu toate acestea, este clar că subiectele care au fost abordate (la G7) au fost tratate pe fond şi au permis, prin intermediul mai multor paşi mici, să avansăm", a adăugat ea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel