Flota de Nord a Rusiei anunță că va începe exerciții militare strategice în Arctica

Flota de Nord a Rusiei anunță că va începe exerciții militare strategice în Arctica    /  Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Flota de Nord a Rusiei anunță că va începe exerciții militare strategice în Arctica / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay

Federația Rusă va începe să efectueze exerciții militare strategice în Arctica, pe fondul tensiunilor crescute cu puterile occidentale.

Rusia va efectua exerciții militare strategice în Arctica, în toamnă, anunță Flota de Nord a Federației Ruse într-un comunicat de presă citat de agenția Interfax. Activitățile militare în regiune au crescut în ultima perioadă și au dus la tensiuni între Rusia și statele occidentale. 

Federația Rusă și-a consolidat în ultimii ani prezența militară în Arctica, unde topirea gheții a deschis perspectiva explorării resurselor din această regiune. Ca urmare a schimbărilor climatice, regiunea arctică începe să se deschidă pentru comerț, pescuit, minerit și foraje, iar Rusia răspunde prin accentuarea prezenței sale militare în zona pe care o consideră parte a sferei sale de influență. SUA au început și ele să efectueze exerciții militare, scrie digi24.ro.

Rusia a avertizat NATO

În urmă cu doar câteva săptămâni, Rusia a avertizat Alianța Nord-Atlantică să evite activităţile militare în zona Oceanului Arctic, considerată de Moscova zonă de influenţă pentru apărarea țării. „Sunt zonele noastre, teritoriile noastre, noi răspundem”, a subliniat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.

Președintele rus Vladimir Putin consideră prezența trupelor ruse în Arctica o parte „absolut necesară” a dezvoltării militare a țării, susținea purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

„Zona arctică este o regiune foarte importantă a Federației Ruse, care se aplică atât granițelor noastre, cât și zonei noastre economice speciale. Potențialul economic crește de la an la an, știți că există planuri generale de dezvoltare națională în Arctica, iar toate acestea sunt implementate în mod consecvent", spunea Dimitri Peskov, în luna martie.

Lună trecută administraţia Biden a cerut reducerea activităţilor militare în regiunea Oceanului Arctic şi a criticat atitudinea Rusiei, potrivit Publika.

Federația Rusă a construit o bază militară la Polul Nord

De curând, Rusia a realizat lucrări de expansiune la baza sa militară din Nagurskoye, în special la pista de aterizare, care în prezent are o lungime de 3,5 kilometri, făcând astfel posibilă aterizarea avionului cu patru motoare Ilyushin Il-76 în arhipelagul Franz Iosef. Palma de pământ stăpânită de Rusia se află la Polul Nord, dincolo de limita zonei arctice din nord. Baza militară este o mărturie solidă a forței militare ruse arctice, ce se află într-o continuă expansiune. 

La baza militară se opresc nenumărate avioane de luptă pentru a se realimenta, după patrulele deasupra Polului Nord. Tot de la această bază militară, bombardierele TU-95 „Urs” pot opera, confirmă maiorul Igor Churkin. Tot acesta a afirmat că orice navă militară poate ateriza și staționa la baza militară arctică (citește mai mult AICI). 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel