Florin Iordache: Parlamentul nu poate face asta. Acțiuni diferite

Deputatul PSD Florin Iordache a declarat marţi că anchetele pe care le fac comisiile parlamentare sunt total diferite de cele ale Parchetului, iar Parlamentul nu poate face anchetă penală. 

"Ancheta parlamentară e anchetă parlamentară, din care vrem să aflăm chestiuni care vizează activitatea parlamentară, activitatea legislativă. Activitatea penală sau activitatea pe care o desfăşoară Parchetul este altă anchetă. Sunt două acţiuni total diferite", a spus Iordache, unul dintre iniţiatorii celor două modificări cu privire la constituirea comisiilor de anchetă. 

El a adăugat că, în cazul în care din ancheta parlamentară reies fapte de natură penală, acestea sunt de competenţa Parchetului. 

"Nu poate în niciun fel Parlamentul face anchetă penală", a arătat Iordache. 

Întrebat dacă persoanele invitate la comisiile de anchetă pentru audieri vor fi obligate să vină, deputatul PSD a spus: "Păi da. Nu e normal? Persoanele care consideră comisia respectivă că pot aduce informaţii concludente pentru aflarea adevărului, fără îndoială sunt invitate". 

Secretarul Camerei Deputaţilor Ioana Bran a declarat marţi că la Birourile permanente reunite au fost depuse două propuneri cu privire la comisiile de anchetă, una dintre ele referindu-se la posibilitatea Parlamentului de a înfiinţa o comisie de anchetă chiar dacă există o anchetă a Parchetului în paralel.

Potrivit acesteia, cealaltă propunere prevede că persoanele care sunt chemate la audieri sunt obligate să vină la aceste comisii de anchetă. 

Potrivit ordinii de zi a şedinţei, cea de-a doua propunere are ca obiect de reglementare "instituirea unor reguli clare de procedură referitoare la citarea şi invitarea persoanelor în faţa comisiei de anchetă, care să cuprindă şi măsurile ce pot fi propuse în situaţia în care aceste persoane refuză nemotivat să se prezinte în faţa comisiei".

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel