Filmul "Leaving", regizat de Václav Havel, la Mediaș Film Festival 2012

0000000_88
0000000_88

"Leaving", singurul film regizat de regretatul președinte ceh, Václav Havel, va fi prezentat în cadrul Festivalului Mediaş Central European Film (MECEFF), însă în afara competiției. Festivalul se va desfăşura între 2 şi 8 septembrie, potrivit unui comunicat MEDIAFAX.

Similar programului ediției anterioare, competiţia oficială din acest an va reuni şapte filme, toate câştigătoare ale premiilor naţionale anuale acordate de fiecare dintre ţările participante (Cehia, Slovacia, Austria, Ungaria, România, Polonia şi Slovenia).De asemenea, cea de-a doua ediţie MECEFF va oferi publicului un grupaj deosebit de producţii din acelaşi spaţiu geografic.

Astfel, în cadrul MECEFF 2012, printe filmele rulate în afara competiției, Cehia va prezenta o proiecţie aparte - "Leaving", unicul film regizat de primul președinte al Republicii Cehe, Václav Havel, o comedie dulce-amară despre un cancelar care urmează să fie demis din funcţie după foarte mulţi ani de serviciu în slujba ţării. Adaptare a piesei omonime, publicată de Havel în 2007, "Leaving" a fost lansat în selecţia oficială a Festivalului Internaţional de Film de la Moscova, ediţia din 2011.

Un alt film prezentat la festival în afara competiţiei este "Izlet", în regia lui Nejc Gazvoda, din Slovenia, care spune povestea a trei buni prieteni, Ziva, Andrej şi Gregor, ce se pregătesc pentru ultima vacanță împreună.  Gregor este pe cale să plece în Afganistan, Ziva urmează să îşi continue studiile în străinătate, iar Andrej este homosexual. Tot din Slovenia vine şi filmul lui Janez Burger, "Circus Fantasticus". Premisa filmului este incitantă: un bărbat, a cărui soţie a fost ucisă într-un atac de o grenadă, locuieşte cu copiii săi într-o casă pe jumătate demolată în mijlocul unui câmp, aşteptând constant un alt atac. Atât "Izlet", cât și "Circus Fantasticus" sunt prezentate în premieră în România.

Continuând periplul central-european, Polonia propune două titluri: "Fear of Falling", al lui Bartosz Konopka, ce spune povestea unui tânăr plecat din provincie pentru a face carieră la oraş, dar care trebuie să revină acasă pentru a-şi ajuta tatăl cu probleme psihice, şi "North from Calabria", al lui Marcin Sauter, o încercare de a crea un loc, un oraş în care este uşor să trăieşti, în care oamenii se cunosc, îşi iartă greşelile, se întâlnesc să vorbească şi nu vor decât sa fie împreună.

O ată premieră vine şi din Slovacia, "The Corpse Must Die", în regia lui Jozef Paštéka, o comedie contemporană ai cărei protagonişti sunt conectaţi între ei prin profesii şi familii şi-ale căror vieţi sunt date peste cap de o serie de evenimente neaşteptate.

Această serie de filme este încheiată de trei producţii din Ungaria: "1", "The Unburied Man" şi "Tranquility". Selecţionat în cadrul celor mai importante festivaluri de film fantastic ale lumii şi inspirat de culegerea de eseuri a lui Stanislaw Lem "Biblioteca secolului al XXI-lea", filmul lui Pater Sparrow, "1", are drept protagonist o carte, ale cărei mii şi mii de copii umplu în mod misterios şi până la refuz o librărie renumită pentru operele sale rare. Ciudata carte nu pare a avea un autor sau un editor şi descrie ce se întâmplă în întreaga umanitate, într-un minut. "The Unburied Man", al Mártei Mészáros, se axează pe personalitatea lui Imre Nagy, primul lider comunist devenit simbolul unei revoluţii naţionale şi care a abrogat Tratatul de la Varşovia şi a pledat pentru democraţia bazată pe un sistem pluripartidist.

Cel de-al treilea film maghiar prezentat la MECEFF 2012 în afara competiţiei este "Tranquility", al lui Róbert Alföldi, povestea unui autor ce se luptă cu disperare să îşi trăiască propria viaţă şi să scape de posesivitatea mamei maniaco-depresive.

Organizat de Ecran Cinema Management, Primaria Mediaş, Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC), Regiunea Târnavelor şi Ministerul Culturii, MECEFF este unicul festival din România consacrat cinematografiilor ţărilor vecine din aşa-zisul perimetru al "Europei Centrale".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel