Fiindcă li se pare că Băsescu a profitat de uninominal, românii vor vot pe liste

alegeri harta vot
alegeri harta vot

Peste  70% dintre români cred că am avea nevoie de o schimbare a sistemului de vot, arată un sondaj realizat de CCSB  pentru Asociaţia Pro Democraţia (APD).

Un procent de 38% dintre respondenţi sunt de părere că sistemul de vot pe listă este cel mai potrivit pentru România, 30% consideră că un sistem de vot mixt ar fi cel mai adecvat, şi doar 20% cred că sistemul de vot pe colegiu uninominal este cel mai potrivit.

Peste jumătate dintre alegători spun că alegerile prezidenţiale ar trebui să aibă loc în acelaşi timp cu cele prezidenţiale, iar 41% vor menţinerea actualului sistem. La întrebarea "Care consideraţi că a fost partidul cel mai favorizat de votul uninominal?", 43% dintre români au răspuns PDL, 15% PSD, iar 7% PNL.

Nemulţumirile faţă de situaţia socio-politică par a fi cauza acestor rezultate: 78% dintre repondenţi consideră că România se îndreaptă într-o direcţie greşită. Un procent similar s-a înregistrat şi în ceea ce priveşte legătura dintre electorat şi parlamentar. La întrebarea "Cum îl cheamă pe deputatul/senatorul care vă reprezintă", 78% nu au răspuns nimic referitor la Camera Deputaţilor, iar 89% la Senat. Un procent de 59% dintre români sunt de părere că parlamentarii aleşi prin vot uninominal îi reprezintă mai rău decât cei aleşi înainte prin votul pe listă.

Sondajul a fost realizat în perioada  18 - 21 noiembrie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel