Urmărește emisiunea live


O fabrică de elicoptere Bell Helicopter ar putea fi deschisă în România

Richard Harris, vicepreşedinte pentru vânzări internaţionale în domeniul militar în cadrul Bell Helicopter, a declarat miercuri că elicopterul de atac AH1 Viper ar putea fi produs în România în patru-cinci ani, în urma discuţiilor avute cu reprezentanţi ai Guvernului. 

"Am venit deja în luna martie ca parte a discuţiilor economice între România şi SUA. Am primit o invitaţie de la ministrul Mediului de Afaceri, domnul Petrescu, pentru a veni şi a vedea oportunităţile din industrie. Am fost întotdeauna impresionaţi de industria aerospaţială din România. Prin urmare, în această săptămână vom face vizite la toate companiile din sectorul aerospaţial pentru a face o evaluare a oportunităţilor de participare în industrie", a spus Richard Harris în cadrul unei conferinţe de presă. 

El a prezentat şi un proiect mai vechi al companiei Bell prin care, împreună cu Ghimbav Braşov, urma să se construiască la finalul anilor '90 elicopterul "Dracula", proiect ce nu a mai fost finalizat din cauza contextului politic. 

"Credem că putem trece la pasul următor din punct de vedere al tehnologiei şi al suportului pentru această industrie. Evaluarea va avea loc în cursul verii şi până în luna octombrie vom avea o viziune mai bună asupra situaţiei. Dar nu este vorba numai despre Bell Helicopter, celelalte companii din familia Textron, precum şi partenerii noştri din programul H1 sunt şi ei implicaţi în această evaluare. Suntem deja în discuţii cu câteva companii româneşti să liciteze pentru preluarea producţiei unor componente ale acestui tip de elicopter, cum ar fi coada elicopterului sau alte câteva componente", a arătat Harris. 

Bell AH1 Viper, a explicat el, este un elicopter de atac deosebit de modern, care este produs la ora actuală de Bell Helicopter pentru Forţele Navale Americane. Are o armură rezistentă la proiectile de până la 23 mm calibru, rachete aer-aer şi o rază de acţiune, cu două rezervoare suplimentare, de 575 km. 

Pași importanți

Întrebat de perioada necesară pentru demararea construcţiei elicopterelor în România, Richard Harris a menţionat că este un proces destul lent, de circa patru-cinci ani. 

"Este un întreg proces de formare şi de instruire care trebuie făcut înainte de evaluarea instrumentelor existente, de formare a românilor în America şi poate dura între patru şi cinci ani. La început, Bell Helicopter ar construi în Texas primele cinci sau şase elicoptere româneşti, împreună cu specialişti români care vor veni în Statele Unite pentru a învăţa care sunt procesele de producţie şi apoi vom muta producţia, încetul cu încetul, în România, până când toate procesele vor fi capabile să fie făcute aici", a mai declarat vicepreşedintele pentru vânzări al Bell. 

El a punctat faptul că România ar putea deveni prima ţară din afara SUA care produce astfel de elicoptere.

"La ora actuală, elicopterele Bell sunt făcute numai în Statele Unite. Acum căutăm primul partener internaţional solid care să ne permită să avem o producţie la nivel internaţional. România ar putea deveni, în patru-cinci ani, primul partener internaţional în care să fie construite elicoptere Bell", a mai spus Harris. 

Cel mai mare potențial

Potrivit acestuia, mai există tratative şi cu alte ţări pentru producţia elicopterelor, însă susţine că România este ţara cu cel mai puternic potenţial în acest sens. 

"Suntem încântaţi de Parteneriatul strategic dintre SUA şi România. Mi-aş fi dorit ca Bell Helicopter să fi fost adus în discuţie în conversaţia dintre cei doi preşedinţi (Donald Trump şi Klaus Iohannis, n.r.), cred că s-au referit mai ales la Parteneriatul strategic dintre cele două ţări şi, de altfel, când am venit în martie şi ne-am întâlnit cu prim-ministrul, cu ministrul Apărării, cu ministrul Economiei, s-a vorbit, tot aşa, despre alianţa strategică dintre cele două ţări, despre parteneriatul economic dintre ele şi cred că întâlnirea dintre cei doi preşedinţi de acum a făcut acest mesaj şi mai concret. Această abilitate a noastră de a exporta, aşadar, tehnologii depinde de acest context", a afirmat Richard Harris. 

El a menţionat că elicopterele sunt vândute la nivel de guverne, iar Bell nu poate veni să vândă către România elicoptere de atac. 

"Guvernul american contractează Bell Helicopter pentru producerea elicopterelor, iar Bell Helicopter lucrează cu industria românească pentru transferul tehnologiilor de producţie. Fiind un contract guvernamental, Guvernul american se va asigura că producţia de aici respectă criteriile stabilite pentru producţia americană, ceea ce va deschide oportunităţi pentru export. Guvernul american este cel care stabileşte preţul pentru elicoptere, clienţii au, aşadar, garanţia că nu vor plăti mai mult decât ceea ce plăteşte Guvernul american", a mai spus Harris. 

Un elicopter costă circa 30 de milioane de dolari, adaugă el, însă costurile de operare sunt cu 30% mai mici pentru acest elicopter decât pentru orice alt elicopter de atac din lume, relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel