Exploziile din Roma, revendicate de o grupare anarhistă

O grupare anarhistă a revendicat, joi seara, exploziile de la Roma ale unor colete-capcană în ambasadele Elveţiei şi Chile, care s-au soldat cu rănirea a două persoane şi avertizarea tuturor reprezentanţelor diplomatice din capitala italiană, relatează AFP.

Federaţia anarhistă informală (FAI) a revendicat cele două atentate într-un mesaj găsit în apropierea uneia dintre persoanele rănite.

"Am decis să ne facem auzită vocea, prin cuvinte şi fapte. Să distrugem acest sistem de dominaţie. Trăiască FAI, trăiască anarhia. Federaţia anarhistă informală, celula revoluţionară Lambros Fountas", afirmă un scurt mesaj care se află în posesia poliţiei antiterorism.

"Urmărim pista anarhistă insurgentă", declarase anterior ministrul de Interne Roberto Maroni, în cursul înregistrării unei emisiuni televizate. În opinia lui, indiciile care permit orientarea către această pistă "provin din episoadele similare care s-au produs în noiembrie în Grecia".

Paisprezece pachete au fost adresate atunci liderilor german, Angela Merkel, italian, Silvio Berlusconi, şi francez, Nicolas Sarkozy, precum şi mai multor instituţii şi ambasade europene.

Aceste atentate, care s-au soldat cu rănirea unei persoane, au fost atribuite de poliţia greacă anarhiştilor locali, informează Mediafax

Celula care a revendicat atentatele de la Roma, Lambros Fountas, poartă numele anarhistului grec ucis în martie la Atena, în cadrul unei confruntări cu poliţia.

"Este un fapt grav, o ameninţare gravă la adresa reprezentanţelor diplomatice", a declarat Franco Frattini, ministrul italian de Externe, cerând să se evite "alarmismul".

Ministrul elveţian de Externe, Micheline Calmy-Rey, a condamnat "aceste acte odioase şi de neiertat cu cea mai mare fermitate", într-o notă trimisă presei.

Parchetul din Roma a deschis o anchetă sub conducerea procurorului adjunct Pietro Saviotti, şeful celulei antiteroriste, pentru "atentat cu finalitate teroristă".

Potrivit anchetatorilor citaţi de presa italiană, explozibilii se aflau în plicuri galbene identice, iar pachetele erau de mărimea unei casete video.

Coletul expediat ambasadei Elveţiei a explodat în jurul orei 11.00 GMT (13.00 ora României), după ce a fost deschis de un angajat.

Acesta din urmă, rănit grav la ambele mâini, a fost transportat la spital de echipele de salvare, dar viaţa lui nu este în pericol, a declarat pentru AFP serviciul de presă al carbinierilor din Roma. În vârstă de 53 de ani, el riscă să îi fie amputate mâinile.

Două ore mai târziu, un colet a explodat la ambasada statului Chile. Un bărbat de naţionalitate chiliană a fost rănit la faţă şi la mâini. "Este un act terorist absolut iraţional", a deplâns ambasadorul chilian.

Bărbatul este rănit mai grav decât angajatul ambasadei elveţiene, potrivit Ansa, care susţine că acesta are răni la piept şi la ochi.

În urma acestor atentate, ambasadele din Roma au fost plasate în stare de alertă generală.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel