Explozie de comenzi pentru miei de Paști! Banatul, noul paradis al afacerilor cu carne de miel

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Sezonul pastoral a început în satele Banatului odată cu venirea primăverii, readucând în prim-plan tradițiile oieritului: scosul oilor la pășunat, mulsul lor la stâne și pregătirea cașului dulce și a brânzeturilor savuroase, nelipsite de pe mesele de Paști. Transhumanța a adus aici oieri sibieni, care au dezvoltat afaceri solide, iar Timișul a devenit lider național la efectivele de ovine.

Primăvara aduce un ritm aparte în satele Banatului, unde viața pastorală renaște odată cu primele zile calde. Mioarele sunt scoase la pășunat, iar la stâne începe mulsul zilnic. Din laptele proaspăt se prepară cașul dulce și brânzeturile de oaie, adevărate delicii pentru masa de Paști.

Acest sezon este considerat de ciobani un moment de prosperitate, mai ales datorită mieilor și iezilor care umplu țarcurile. "Sunt un semn al belșugului și un sprijin important pentru gospodăriile noastre", spun localnicii, conform Agerpres.


Timișul, noul lider al oieritului în România

Recensământul agricol din 2020 a schimbat harta oieritului românesc: județul Timiș a surclasat zona Sibiului, devenind lider național cu 600.000 de capete de ovine, față de 548.000 în Sibiu. Contribuția decisivă la această schimbare a venit și din partea oierilor sibieni care s-au stabilit în Banat, aducând cu ei experiența și tradițiile păstorești.

Un exemplu remarcabil este Mihaela Popescu Gagea, descendentă a unei familii de ciobani din Jina Sibiului, care a dezvoltat în Clopodia o fermă de oi și un abator la Liebling, procesând anual zeci de mii de miei.


Cerere uriașă de miei pentru Paști

Anul acesta, coincidența sărbătorilor pascale ortodoxe și catolice a dus la o cerere explozivă de carne de miel, inclusiv din diaspora. „Interesul este foarte ridicat. Vindem și procesăm circa 50.000 de miei, în funcție de comenzi”, a declarat pentru Agerpres Mihaela Popescu Gagea.

Aceasta a explicat că afacerea de familie, începută imediat după Revoluție de tatăl său, a fost dezvoltată etapizat, cu accent pe calitate și control al întregului lanț de producție, de la fermă la abator și până la restaurant.


Afaceri integrate: de la fermă la restaurant

Ferma și abatorul familiei Popescu Gagea funcționează după standarde europene stricte, cu o capacitate de procesare de 30.000 de tone pe zi. Produsele ajung direct pe mesele consumatorilor, dar și în restaurante și magazine din România și Europa.

„Fiecare verigă a lanțului nostru este importantă. Creștem animalele natural, procesăm carnea în condiții moderne și livrăm produse de calitate superioară. Vindem direct clienților, restaurantelor și exportăm, în special în țările arabe, unde mielul românesc este foarte apreciat”, a precizat Mihaela Popescu Gagea.


Pasiune pentru tradiție și viitor

Pasiunea Mihaelei pentru oierit are rădăcini adânci în copilărie: „Bunicul spunea că o oaie îți dă hrană, căldură și liniște. Pentru noi nu a fost doar o ocupație, ci un mod de viață”. Această moștenire spirituală a devenit o afacere modernă, cu perspectivă de viitor.

Chiar și cea mai mică membră a familiei, fetița de cinci ani, dă semne că va continua tradiția. „Ne însoțește la fermă, pune întrebări despre tot ceea ce facem. Ne dă speranțe că va duce mai departe povestea noastră”, a spus Mihaela Popescu Gagea.


Gust autentic de Paști

În această perioadă, atât familia, cât și restaurantul pe care îl dețin, pregătesc meniuri speciale de Paști, inspirate din bucătăria tradițională românească și grecească. Carnea de miel este vedeta mesei, gătită cu respect pentru tradiție și ingrediente.

„Consumăm carne de miel cu dragoste, mai ales de sărbători. Dorim să transmitem și clienților noștri același gust autentic și aceeași emoție”, a conchis Mihaela Popescu Gagea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]
pixel