Expert Forum cere parlamentarilor punerea tuturor echipamentelor pentru alegerile prezidenţiale la dispoziţia STS şi AEP

Expert Forum solicită Comisiei parlamentare de anchetă pentru investigarea eventualelor nereguli şi fraude de la alegerile europarlamentare din 26 mai să pună fără întârziere toate echipamentele necesare pentru pregătirea scrutinului prezidenţial la dispoziţia STS şi AEP, conform reglementărilor în vigoare.

"Semnatarii acestei scrisori au luat act de declaraţiile prim-adjunctului directorului Serviciului de Telecomunicaţii Speciale şi îşi exprimă îngrijorarea faţă de modul în care Comisia parlamentară de anchetă pentru alegerile europarlamentare gestionează ancheta privind SIMPV. Solicităm Comisiei urgentarea acestor acţiuni şi punerea fără întârziere a tuturor echipamentelor necesare pentru pregătirea alegerilor prezidenţiale la dispoziţia STS şi AEP. Având în vedere că mai sunt mai puţin de două luni până la alegerile prezidenţiale, iar în acest moment tabletele sunt sigilate, la dispoziţia Comisiei, considerăm că încetinirea procesului de investigare poate conduce la blocarea organizării în mod legal şi transparent a alegerilor din luna noiembrie. În acest sens, solicităm Comisiei urgentarea acestor acţiuni şi punerea fără întârziere a tuturor echipamentelor necesare pentru pregătirea alegerilor prezidenţiale la dispoziţia STS şi AEP, conform reglementărilor în vigoare. Reiterăm faptul că informaţiile distribuite în spaţiul public conform cărora alegerile pot fi fraudate cu ajutorul SIMPV nu sunt justificate, întrucât este un sistem electronic care are scopul de a gestiona fluxul de alegători în cadrul procesului de votare, de a preveni votul multiplu şi de a facilita centralizarea datelor", se arată într-un comunicat de presă al organizaţiei.

Potrivit Expert Forum, procesele verbale au fost întocmite pe baza voturilor exprimate în secţii, iar SIMPV a fost doar un instrument transparent de centralizare a proceselor verbale.

"Partidele politice au avut reprezentanţi în birourile electorale în momentul numărării voturilor şi centralizării rezultatelor, fapt care asigură un control asupra modului de prelucrare a acestor informaţii. În plus, potrivit raportului de observare publicat de campania FiecareVot, erorile din procesele verbale sunt mai degrabă legate de lipsa de înţelegere a procedurilor de către membrii birourilor electorale şi nu reprezintă o tentativă organizată de fraudare a alegerilor. În acelaşi timp, instituţiile implicate în organizarea procesului electoral au adus deja argumente care confirmă lipsa unei fraude care ar fi afectat rezultatul. Reamintim că SIMPV este un instrument esenţial pentru asigurarea transparenţei şi încrederii publice în procesul electoral", adaugă comunicatul citat.

Poziţia Expert Forum vine după ce, marţi, prim-adjunctul directorului STS, Ionel-Sorin Bălan, a declarat la Comisia de anchetă că nu a existat niciun angajat al STS care să opereze tableta sau să introducă date în sistemul informatic privind prezenţa la vot şi centralizarea proceselor verbale.

El a adăugat că utilizarea tabletelor în secţiile de votare nu a îngreunat procesul de votare şi nu a mărit timpii nici în diaspora, nici în ţară.

Sistemele au avut o disponibilitate de funcţionare de sută la sută, a arătat Bălan.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel