Exclusiv De Ce News - Un deputat PSD propune ca maghiarilor care cer cetăţenie maghiară să le plătească Ungaria pensiile

Unguri
Unguri

autor: deputat [/caption]

Astfel, invocând exemplul moldovenilor de peste Prut cărora statul român le-a acordat cetăţenie, preşedinţii consiliilor judeţene din Harghita, Covasna şi Mureş şi-au depus deja actele pentru obţinerea cetăţeniei maghiare, „uitând” că situaţia minorităţii pe care o reprezintă nu e nici pe departe comparabilă cu cea a moldovenilor citaţi. Întâi de toate, fiindcă pentru cetăţenii Republicii Moldova cetăţenia română e o problemă de accesibilitate în spaţiul european, una extrem de dificilă după intrarea noastră în UE, şi nicidecum o problemă de identitate cu caracter secesionist, care contrastează cu situaţia etnicilor maghiari din România, al căror „război identitar” nu e deloc nou. În acest sens ne amintim, desigur, îndemnul la ieşirea în stradă pentru autonomia secuimii lansat de europarlamentarul Laszlo Tokes vara aceasta.

În plus, tendinţa n-ar fi decât respectabilă, dacă ea ar veni, în primă instanţă, din partea majorităţii oamenilor de rând de etnie maghiară. Ceea ce este condamnabil de fapt, e modul în care liderii politici maghiari se impun ca exemple pentru a reaprinde acelaşi etern conflict identitar ce păruse uitat. Din acest punct de vedere, aşa cum ieşirile domnului Tokes au trădat un paradox de viziune (un naţionalist convins militând pentru europenitate !!!) şi gestul acestor preşedinţi de consilii judeţene exprimă acelaşi lucru în contextul european în care ne aflăm. De aceea, mi se pare că toată această poveste nu e decât o încălcare grosolană şi sfidătoare atât a valorilor naţionale, cât şi a valorilor Uniunii Europene.

Pe aceeşi logică strâmbă a preşedinţiilor consiliilor judeţene din Harghita, Covasna, Mureş, poate etnicii maghiari din România se vor lăsa convinşi până la urmă să ceară Guvernului Orban cetăţenie maghiară, dar atunci poate vor cere aceluiaşi guvern şi pensii, şi ajutoare de şomaj, şi indemnizaţii de creşterea copiilor, etc. Iar poate într-o bună zi vor recunoaşte şi că au prea multe drepturi pentru o minoritate care tinde mai degrabă să fie integrată de liderii săi într-o entitate ce gravitează mai mult în jurul intereselor de la Budapesta, decât în jurul marilor valori naţionale ale statului român.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel