Esplanada Moscheilor. Palestinienii îngheață contractele cu Israelul

Mahmoud Abbas
Mahmoud Abbas

Președintele palestinian Mahmoud Abbas a anunțat vineri înghețarea contactelor cu Israelul până când vor fi anulate măsurile de securitate pe Esplanada Moscheilor din Ierusalim, transmite AFP.

Abbas s-a adresat jurnaliștilor după o zi de ciocniri — soldate cu trei morți și sute de răniți — între manifestanții palestinieni și forțele de ordine israeliene, în centrul vechi al Ierusalimului și în teritoriile ocupate din Cisiordania. Poliția israeliană anunțase că permite accesul pe esplanadă, pentru marea rugăciune săptămânală, doar bărbaților în vârstă de peste 50 de ani și femeilor

Complexul moscheilor de pe Muntele Templului a fost închis pe 14 iulie, după ce trei arabi israelieni au ucis cu focuri de armă doi polițiști, la periferia locului sfânt. Un alt polițist israelian a fost rănit în cursul atacului, apoi atentatorii au fost urmăriți și omorâți de forțele de securitate. 

Din 16 iulie, accesul musulmanilor pe Esplanada Moscheilor a fost din nou permis, dar la porțile de intrare au fost instalate detectoare de metale.

Restricțiile au fost urmate de proteste ale palestinienilor și ale arabilor din alte țări, atât sub formă de manifestații, cât și prin declarații politice.

Israelul a susținut pe parcursul crizei că nu intenționează să modifice acordul neoficial potrivit căruia musulmanii pot intra la orice oră în zona moscheii al-Aqsa, cel de-al treilea loc sfânt al islamului după Mecca și Medina. Evreii au acces numai la anumite ore și nu se pot ruga în locul cunoscut pentru ei ca Muntele Templului.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel