Urmărește emisiunea live


Erdogan vrea să creeze un hub internațional de gaze care să determine prețurile

Erdogan vrea să creeze un hub internațional de gaze care să determine prețurile / Foto: Facebook Erdogan
Erdogan vrea să creeze un hub internațional de gaze care să determine prețurile / Foto: Facebook Erdogan

Erdogan și-a anunțat intenția de a crea un hub internațional de gaze care să determine prețurile.

Autoritățile turce doresc să formeze un hub internațional de gaze în țară, ai cărui participanți vor stabili prețurile pentru această resursă, a declarat sâmbătă președintele turc Recep Tayyip Erdogan, scrie Interfax.

"Suntem gata să cooperăm în orice problemă legată de conductele de gaze și gazele naturale lichefiate (GNL). În acest sens, negociem activ cu multe țări din Asia Centrală și Marea Mediterană. Ne pregătim să creăm o piață de gaze în Turcia care va reuni mai mult de un jucător și va face posibilă încheierea de contracte și, astfel, formarea prețurilor la gaze", a declarat Erdogan pentru agenția de știri Anadolu, de la ceremonia de lansare a rețelelor de distribuție a gazelor în provincia Kastamonu din nordul țării.

Erdogan a reamintit că șapte conducte de export de gaz trec prin teritoriul Turciei și că țara are două terminale de GNL, două unități plutitoare de stocare și regazificare a GNL și două instalații de stocare subterană a gazelor. Președintele a mai spus că Turcia și-a accelerat lucrările pentru a începe producția de gaze din zăcământul său Sakarya din Marea Neagră. Erdogan a adăugat că specialiștii au finalizat forarea a nouă din 10 sonde în Marea Neagră.

După cum s-a raportat, președintele rus Vladimir Putin a luat inițiativa de a pune gazoducte suplimentare din Rusia până în Turcia, precum și de a crea un hub de gaze la granița UE, care ar putea deveni o alternativă la alte centre de determinare a prețului gazului în Europa. La începutul lunii noiembrie, Erdogan a sugerat că autoritățile turce vor crea un hub pentru gazul rusesc în vestul țării sale.

Erdogan profită de momentele proaste ale lui Putin pentru a-și crește influenţa în Asia Centrală

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a îndemnat vineri statele turcice din Asia Centrală, zonă ce reprezintă o intersecţie energetică şi comercială majoră, să-şi consolideze cooperarea cu Ankara, aceasta din urmă sperând să profite astfel în această regiune de slăbirea Rusiei, care s-a împotmolit în războiul din Ucraina, scrie AFP.

În faţa războiului din Ucraina care a deschis o perioadă delicată şi plină de riscuri, devine încă şi mai necesar să ne consolidăm cooperarea, solidaritatea şi armonia, a spus Erdogan la summitul Organizaţiei Statelor Turcice (OET), care se desfăşoară în oraşul uzbec Samarkand. El a pledat şi pentru crearea cât mai rapidă a unui Fond de investiţii turcic, ce ar permite consolidarea cooperării economice între ţările din regiune.

Fondată în anul 2009 sub numele de Consiliul Turcic, Organizaţia Statelor Turcice (OET) reuneşte patru foste republici sovietice din Caucaz (Azerbaidjan) şi Asia Centrală (Kazahstan, Kârgâzstan şi Uzbekistan), alte două ţări având statut de observator, respectiv Turkmenistan şi Ungaria.

Prin intermediul acestei organizaţii Turcia încearcă să-şi sporească influenţa în această regiune dominată de decenii de Rusia prin alianţe militare şi economice. Însă invazia rusă în Ucraina a deturnat oarecum atenţia Moscovei de la zona central-asiatică şi a neliniştit ţările din această regiune, care încep să privească tot mai mult spre relaţiile cu alte zone, în special China, dar şi Europa. Vezi mai mult AICI.


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel