Urmărește emisiunea live


Eleva Irina Novac a primit premiul Premiul 'Femei Curajoase 2019' de la Ambasada SUA la Bucureşti

Eleva Irina Novac a primit, marţi, premiul Premiul 'Femei Curajoase 2019' de la Ambasada SUA la Bucureşti. Ambasadorul SUA la Bucureşti, Hans Klemm, i-a înmânat Irinei Novac şi celorlalte femei nominalizate la acest premiu câte o distincţie, în cadrul unei ceremonii.

Klemm a spus că fiecare dintre aceste femei se ocupă cu probleme diferite cu care se confruntă România. 'Toate ne inspiră şi ne reamintesc că persoanele hotărâte pot schimba lucrurile şi pot aduce schimbări durabile în comunităţile lor şi în toată ţara', a declarat ambasadorul SUA la Bucureşti. 'Pentru perseverenţa ei în promovarea drepturilor femeilor şi fetelor în faţa presiunii publice puternice, credem că Irina întruchipează femeia curajoasă ideală', a spus Klemm. El a spus că în 2016 Irina se număra printre cei 25 de elevi de liceu din România care au participat la programul de schimb pentru viitori lideri (FLEX), petrecând un an şcolar în Albuquerque, statul New Mexico.

Klemm a menţionat că, în perioada în care s-a aflat în SUA, Irina nu a mers doar la şcoală, ea a desfăşurat 100 de ore de voluntariat: la o clasă pentru educaţie specială dintr-o şcoală primară locală şi la o organizaţie neguvernamentală care oferă pături copiilor nevoiaşi. Potrivit ambasadorului, Irina Novac a revenit în România, căutând ocazii de a împărtăşi cele învăţate în anul petrecut în străinătate.

Klemm a precizat că, prin American Councils, partenerul care implementează programul FLEX, ea a primit o finanţare de la Departamentul de Stat pentru a organiza conferinţa 'Women Talk', aducând laolaltă tineri şi tinere din regiune pentru a afla de la profesionişti şi experţi care sunt provocările cu care femeile şi fetele se confruntă şi cum pot fi abordate aceste subiecte, printre vorbitorii invitaţi numărându-se o persoană transgender. Klemm a spus că, după ce Irina Novac a început să promoveze conferinţa, anumite entităţi au început 'să o critice virulent', afirmând că este 'parte a unui complot american menit să submineze valorile tradiţionale româneşti'. 'Ca urmare a acestui fapt şi a unor poveşti similare din presă, spaţiul public unde i se acordase Irinei în mod gratuit o sală pentru conferinţă şi-a retras oferta', a menţionat ambasadorul.

Potrivit ambasadorului, Irina Novac şi colegii săi au început brusc să primească ameninţări de la mai multe instituţii, inclusiv de la administratorii şcolii, care doreau să-i lase corigenţi pe elevi pentru implicarea lor în proiect. El a menţionat că şi figuri religioase au criticat-o public. 'Irina şi colegii săi au continuat curajos, găsind alt spaţiu şi organizând conferinţa. În timpul conferinţei, o persoană care a pretins că lucrează la o instituţie de presă a început să o acuze (...) pe Irina de coruperea tinerilor participanţi. Membri ai comunităţii au mers chiar la ea acasă şi le-au spus părinţilor că fiica lor este o influenţă negativă în comunitate şi că ar trebui să intervină. În ciuda tuturor acestor fapte, Irina continuă să sprijine activ drepturile femeilor şi fetelor, inclusiv prin organizarea unui festival de film dedicat femeilor importante uitate de istorie', a adăugat Klemm.

Abigail Rupp, adjuncta şefului de misiune al Ambasadei SUA la Bucureşti, a amintit că în 2007 Departamentul de Stat al SUA a înfiinţat Premiul 'Femei Curajoase din întreaga lume' pentru a le onora pe femeile care demonstrează curaj excepţional şi spirit de conducere în susţinerea drepturilor omului, egalităţii femeilor şi progresului social, asumându-şi adesea mari riscuri personale. Potrivit acesteia, anual, ambasadele SUA din întreaga lume pot nominaliza un candidat pentru Premiul 'Femei Curajoase din întreaga lume' al Departamentului de Stat.

Ea a menţionat că România are atât de multe femei curajoase şi extraordinare, încât Ambasada SUA la Bucureşti organizează propria ceremonie de premiere pentru a le acorda recunoaştere. Potrivit Ambasadei SUA la Bucureşti, Carmen Dumitrescu, nominalizată la premiul 'Femei curajoase 2019', este 'o jurnalistă de investigaţie excepţională'. O altă nominalizată la această distincţie este Melania Medeleanu, despre care Ambasada SUA la Bucureşti menţionează că a hotărât în urmă cu 5 ani să înfiinţeze un loc în care copiii care se luptă cu cancerul să poată găsi bucurie, curaj şi prietenie. Şi Carmen Uscatu şi Oana Gheorghiu au fost nominalizate la acest premiu. Conform Ambasadei SUA la Bucureşti, prin Asociaţia Dăruieşte Viaţă, ele au strâns donaţii pentru a construi un spital de oncologie pediatrică. Au mai fost nominalizate la această distincţie Iustina Ionescu şi Romaniţa Iordache, 'două mari experte juridice şi susţinătoare ale drepturilor persoanelor LGBTI', potrivit sursei citate. La eveniment au fost prezenţi, printre alţii, şi viceprim-ministrul Ana Birchall şi fostul procuror-şef al DNA Laura Codruţa Kovesi. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel