După ce președintele Kazahstanului a dat ordin să se tragă fără somație în protestatari, Viktor Orban își exprimă solidaritatea cu el

După ce președintele Kazahstanului a dat ordin să se tragă fără somație în protestatari, Viktor Orban își exprimă solidaritatea cu el / Foto: Facebook Viktor Orban
După ce președintele Kazahstanului a dat ordin să se tragă fără somație în protestatari, Viktor Orban își exprimă solidaritatea cu el / Foto: Facebook Viktor Orban

Viktor Orban își exprimă solidaritatea cu președintele Kazahstanului, după ce acesta a dat ordin să se tragă fără somație în protestatari.

După ce președintele Kazahstanului a dat ordin să se tragă fără somație în protestatari, Viktor Orban a declarat că este solidar cu el. Prim-ministrul Ungariei şi-a exprimat luni solidaritatea cu preşedintele Kazahstanului, Kassîm-Jomart Tokaev, cu care a avut o convorbire telefonică, a declarat ministrul ungar de externe Peter Szijjarto, transmite Agerpres, citând Reuters.

"Premierul (Orban) a discutat astăzi cu preşedintele Tokaev şi şi-a exprimat solidaritatea şi condoleanţele pentru numeroşii, numeroşii morţi, şi desigur le-am oferit ajutorul nostru", a spus şeful diplomaţiei de la Budapesta, într-o înregistrare video.

Tokaev a dat ordin să se tragă fără somație în protestatari și i-a numit teroriști



Tokaev a dat vineri ordin trupelor de securitate să tragă fără somaţie în demonstranţii din Kazahstan, pe care i-a numit terorişti. Revoltele fără precedent din fosta republică sovietică din Asia Centrală, care durează de mai multe zile, s-au soldat cu peste 164 de morţi, conform unui anunţ făcut duminică seara de ministerul kazah al informaţiilor.

Bilanţul a fost ulterior retras şi revizuit la 26 de decese în rândul manifestanţilor şi 16 în cel al forţelor de ordine.

Tokaev a cerut miercurea trecută sprijinul Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), din care fac parte Rusia şi aliaţii săi - Belarus, Armenia, Kazahstan, Kârgâzstan şi Tadjikistan. OTSC a desfăşurat în Kazahstan mii de militari, în special ruşi. Autoritățile din Kazahstan au declarat duminică că au stabilizat situația în întreaga țară după cea mai sângeroasă izbucnire de violență din cei 30 de ani de independență, iar trupele unei alianțe militare conduse de Rusia păzesc "facilități strategice". Preşedintele rus Vladimir Putin, a proclamat luni victoria în apărarea Kazahstanului în faţa a ceea ce a numit o revoltă teroristă susţinută din străinătate. 

Autorităţile de la Moscova au răspuns furioase sâmbătă la un comentariu făcut vineri de secretarul de stat american Antony Blinken, potrivit căruia Kazahstanului s-ar putea să-i fie foarte greu să scape de trupele ruse de pe teritoriul său. Vezi AICI mai mult.

VEZI ȘI: Dîncu, despre situația din Kazahstan: Orice eveniment din zonă impactează negocierile NATO cu Rusia

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel