Dîncu, despre situația din Kazahstan: Orice eveniment din zonă impactează negocierile NATO cu Rusia

Sursă foto: Facebook Vasile Sebastian Dâncu
Sursă foto: Facebook Vasile Sebastian Dâncu

Vasile Dîncu, ministrul Apărării, a vorbit despre tensiunile dintre Federația Rusă și NATO.

Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, a declarat duminică, la Constanţa, că în Kazahstan este "o bulversare a ordinii constituţionale", România nefiind deocamdată implicată în niciun fel în respectiva zonă.

Dîncu a afirmat că orice eveniment petrecut în Kazahstan "impactează" negocierile pe care le are NATO în acest moment cu Rusia.

"În Kazahstan există în acest moment o bulversare a ordinii constituţionale, ca să spunem aşa. În acest moment cancelariile occidentale şi NATO privesc cu îngrijorare ceea ce se întâmplă acolo, în ceea ce priveşte pierderea de vieţi omeneşti. Se pare că există în acest moment cât de cât o situaţie stabilă, aşa cum se comunică din această zonă, din Kazahstan. (...) Deocamdată, noi nu suntem implicaţi în niciun fel în această zonă, dar orice se întâmplă în zona noastră geografică mai largă sigur că este important pentru securitatea zonei şi este important şi pentru că, până la urmă, orice eveniment din această zonă impactează negocierile pe care le are NATO în acest moment cu Rusia", a spus ministrul Apărării Naţionale, după ce a participat la o ceremonie militară în portul Constanţa, răspunzând la o întrebare despre situaţia din Kazahstan.

Potrivit acestuia, Kazahstan este o ţară importantă pentru România.

"Kazahstanul este pentru noi un loc important, pentru România, nu pentru Armata Română, dar pentru România, comerţul nostru cu Kazahstanul, importul este de peste un miliard în ceea ce priveşte gazul şi alte produse de genul acesta şi sperăm că avem o situaţie care se va stabiliza în această zonă", a adăugat Vasile Dîncu. 

Putin și-a trimis expertul pe invazii. Generalul care a condus ocuparea Crimeei, în fruntea trupelor „pacificatoare“ din Kazahstan

Misiunea trupelor ruse în Kazahstan este condusă de Generalul Colonel Andrei Serdyukov, cel care a a fost la conducerea operațiunii militare care s-a finalizat cu anexarea ilegală a Crimeei. Între timp, dictatorul Nazarbayev pare că a fugit, iar autoritățile ar evita să mai folosească numele oficial al capitalei - ”Nur-Sultan”.

Intervenția foarte rapidă a trupelor ruse sub auspiciile „forțelor de menținere a păcii” a Organizației Tratatului de Securitate Colectivă - CSTO, un fel de variantă a NATO a statelor din fosta URSS, ridică o serie de întrebări.

Trupele trimise în Kazahstan vor fi conduse de comandantul Forțelor Aeropurtate ale Forțelor Armate Ruse, Generalul Colonel Andrei Serdyukov.

În primăvara lui 2014, acesta a condus operațiunea de anexarea Crimeei, iar în 2019 a condus un grup militar rus în Siria.

Serdyukov ar fi fost, de asemenea, responsabil de formarea și antrenarea grupului de forțe de ocupație ruse din Donbass (pseudonimul „Sedov”/«Сєдов»), susține publicația ucraineană NV (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel