După caniculă, vin ploile. Prognoza meteo până la 1 septembrie

Screen Shot 2013-08-21 at 10.18.47 AM
Screen Shot 2013-08-21 at 10.18.47 AM

Dacă până în luna august ploile au fost nelipsite în fiecare săptămână, din a doua săptămână a lunii canicula a pus stăpănire pe țară. Agenția Națională de Meteorologie (ANM) a realizat o estimare a evoluției valorilor termice și a precipitațiilor până la 1 septembrie. 

Miercuri, țara este împărțită în două. În Muntenia, Dobrogea și Moldova stăpână este canicula. În Transilvania, Banat, Maramureș, Crișana și Oltenia, stăpâni au devenit norii. În ciuda cerului senin și a norilor, temperaturile de la ora zece sunt ridicate. Astfel, cea mai scăzută temperatură a fost înregistrată în Sibiu, unde, la ora 10, erau înregistrate 17,8 grade Celsius. Cea mai ridicată temperatură a fost înregistrată în Constanța și Brăila, unde la ora 10, erau înregistrate 25,5 grade.

[caption id="attachment_356506" align="aligncenter" width="559"] Captură foto ANM. Starea vremii, miercuri, în țară, la ora 10[/caption] Iată și estimarea realizată de ANM, valabilă până la 1 septembrie:BANAT

Mediile temperaturilor maxime vor fi de aproximativ 34 de grade Celsius. Valorile termice vor marca o scădere, în medie, cu 4 grade Celsius, apropiindu-se de normele climatologice ale ultimei decade a lunii august. Până la începutul celei de-a doua săptămâni a intervalului de prognoză regimul termic va fi staţionar, la medii în jurul a 30 de grade, iar spre sfârşitul lunii există tendinţa ca valorile diurne să mai scadă, în medie, cu 2 grade. Minimele termice vor scădea uşor şi treptat pe tot parcursul intervalului de prognoză, de la medii de 17...18 grade spre 14....15 grade Celsius.

Probabilitatea de apariţie a ploilor de scurtă durată creşte după 21 august, însă acestea vor fi în general slabe cantitativ şi pe arii relativ restrânse, exceptând ziua de 27 august, când se pot semnala pe arii mai extinse.CRIŞANA

Maximele termice vor marca o scădere de la valori medii situate în jurul a 33 de grade în primele primele două zile, la aproximativ 30 de grade Celsius pe 21 august. Până la sfârşitul lunii, temperaturile diurne vor scădea uşor şi treptat, în medie cu 3 grade. Temperaturile minime vor marca o scădere uşoara de-a lungul celor două săptămâni de prognoză încadrându-se în medie între 17 grade, în primele zile şi 14 grade, în jurul datei de 1 septembrie.

Ploile, mai ales averse, însoţite şi de descărcări electrice, se vor semnala începând din data de 21 august pe tot parcursul intervalului de prognoză, dar pe arii mai extinse şi, posibil, mai importante cantitativ vor fi în ziua de 27 august.

TRANSILVANIA

Atât regimul termic mediu diurn, cât şi cel nocturn, vor avea o tendinţă de scădere uşoară şi treptată pe tot parcursul intevalului de prognoză. Astfel, temperaturile maxime, de aproximativ 30 de grade Celsius în primele două zile, vor ajunge până la medii de 24...25 de grade, în perioada 30 august – 1 septembrie. Minimele termice se vor încadra între 14 grade, în nopţile de 19 şi 20 august şi 11 grade Celsius, în jurul datei de 1 septembrie.

Ploile vor fi prezente aproape zilnic după 22 august, dar probabilitatea pentru averse mai importante cantitativ şi pe arii mai extinse va fi mai mare în ziua de 27 august şi, din nou, între 30 august şi 1 septembrie.MARAMUREŞ

Temperaturile maxime vor scădea uşor după primele două zile şi vor ajunge în ziua de 23 august la o medie de aproximativ 28 de grade Celsius, după care se vor menţine în jurul acestei valori până în data de 26 august. Va urma o nouă scădere, care va aduce valorile diurne până la medii de 25...26 de grade Celsius în perioada 29 august – 1 septembrie. Minimele termice vor avea aceeaşi tendinţă de scădere, cu aproximativ 3 grade, pe tot parcursul celor doua săptămâni de prognoză, pornind de la valori în jurul a 15 grade Celsius în primele trei zile.

Ploile de scurtă durată îşi vor face apariţia începând cu data de 21 august, dar pe arii mai extinse şi, posibil, mai importante cantitativ, vor fi în zilele de 25, 27 si 30 august.

MOLDOVA

Maximele termice vor marca o scădere treptată, de la valori medii în jurul a 30 de grade Celsius în primele zile, până spre 26 de grade Celsius, la sfârşitul celei de-a doua săptămâni a intervalului de prognoză. Valorile termice nocturne se vor menţine relativ staţionare în jurul unei medii de 16 grade Celsius în prima săptămână, apoi vor marca o scădere cu aproximativ 2 grade.

Ploi de scurtă durată, slabe cantitativ, vor fi prezente sporadic, mai ales în a doua jumătate a perioadei de prognoză.

DOBROGEA

Pâna pe 27 august temperaturile maxime se vor situa în jurul unei valori medii de 30 de grade Celsius, apoi vor scădea uşor, spre 27 de grade Celsius la sfârşitul intervalului de prognoză. Minimele termice vor avea o evoluţie similară, respectiv staţionare în jurul unei medii de 19 grade Celsius şi în scădere treptată, începând cu data de 28 august, până la 17 grade Celsius pe 1 septembrie.

Probabilitatea de ploaie va fi destul de redusă pe toată durata intervalului de prognoză.

MUNTENIA

Vremea va ramâne călduroasă până spre 27 august, temperaturile maxime menţinându-se în aceasta perioadă în jurul unei medii de 32 de grade Celsius. Apoi, valorile termice vor scădea uşor şi treptat, atingând valori normale climatologic pentru  sfârşitul lunii august, de aproximativ 28 de grade Celsius, în ultimele zile ale intervalului de prognoză. Temperaturile minime nu vor avea variaţii semnificative în cele două săptămâni de prognoză, urmând a se situa, în medie, între 17 şi 14 grade Celsius.

Probabilitatea pentru averse va fi redusă în prima săptamână, dar va creşte în jurul datei de 27 august, când ploi slabe, de scurtă durată, îşi vor face apariţia pe arii restrânse.

OLTENIA

Temperaturile maxime, ce se vor situa în jurul unei medii de 32 de grade Celsius în primele două zile ale săptămânii, vor marca o scădere spre 30 de grade Celsius în data de 22 august, valoare în jurul căreia se vor menţine până în ziua de 27 august. Ulterior, acestea vor mai scădea puţin până în ultimele zile ale intervalului de prognoză, când se vor înregistra, la nivelul regiunii, 28 de grade Celsius, în medie. Temperaturile minime vor fi de aproximativ 17 grade în primele nopţi, pentru ca până la sfârşitul lunii august să scadă, în medie, cu 2 grade Celsius.

Ploi izolate, de scurtă durată şi slabe cantitativ, se vor semnala cel mai probabil după data de 23 august, exceptând ziua de 27 august, când acestea îşi vor face apariţia pe arii ceva mai extinse.

LA MUNTE

Temperaturile diurne se vor situa, în primele două zile, în jurul unei medii de 21 de grade, apoi vor scădea uşor spre 18 grade Celsius, valoare la care se vor menţine până la sfârsitul intervalului de prognoză. Temperaturile minime vor avea o tendinţă de scădere, de la medii de 12 grade, în primele nopţi, spre aproximativ 9 grade, la sfârşitul lunii august.

Probabilitatea de apariţie a averselor, însoţite de descărcări electrice, va creşte după data de 21 august şi se va menţine până la sfârşitul intervalului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel