Dolj: Instalaţie-prototip pentru irigarea terenurilor de lângă canale, pusă în funcţiune în comuna Călăraşi

O instalaţie-prototip formată din panouri fotovoltaice şi o pompă de apă pentru irigarea terenurilor amplasate de-a lungul canalelor de irigaţii a fost pusă în funcţiune, joi, în comuna Călăraşi.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a afirmat că acest sistem, care costă în jur de 5.000 de euro, va fi pus la dispoziţia tuturor celor care au terenuri de-a lungul canalelor de irigaţii şi doresc să cultive legume. 'Dorim să dăm posibilitatea proprietarilor care au terenul de-a lungul canalului de irigaţii, dar nu există reţea de canale secundare, să poată să irige. Şi atunci ne-a venit ideea să face astfel de module cu energie fotovoltaică.

Este un prototip format din 10 panouri fotovoltaice de câte 300 de waţi, o pompă care trage apa din canal cu un debit de până la 150 litri pe minut, irigă între 2.000 mp până la un hectar şi poate fi comandată şi prin telefon. Noi oferim această instalaţie care costă în jur de 5.000 de euro celor care au terenuri lângă canalele principale de irigaţii. Apa este gratuită şi Casa Română de Comerţ încheie contract cu ei şi dacă cultivă ceea ce le propune, Casa Română de Comerţ le preia producţia. Deci le dăm apă gratuit, instalaţia gratuit şi le preluăm şi producţia.

Eu cred că vor fi din ce în ce mai mulţi fermieri români care se vor înscrie în acest program şi sperăm prin asta să ridicăm producţia de legume la teren descoperit. Sigur că poate fi folosită şi la solarii, dar până se fac solariile, cred că oamenii pot folosi zonele de lângă canal pentru producţii legumicole', a spus Dragnea. Liderul PSD a precizat că acest modul este primul de acest fel din ţară, iar ideea a fost avansată la vizita unei staţii de irigaţii din judeţul Călăraşi, panourile fotovoltaice fiind de ultimă generaţie, cu eficienţă foarte mare, motiv pentru care programul va fi foarte atractiv pentru fermieri şi va creşte producţia pentru continuarea luptei cu legumele din import şi cu dublul standard în ceea ce priveşte calitatea acestora. Instalaţia-prototip de la Călăraşi se află lângă canalul CA1 din amenajarea Sadova-Corabia, iar în zonă sunt culturi de legume în câmp şi solarii. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel