Dezastru umanitar. ”Ne pregătim în prezent pentru ce-i mai rău”

Potrivit unui raport al  Consiliul norvegian pentru refugiați (NRC), există un risc major de exod în masă al populației din Mosul.

Din cauza luptelor duse pentru eliberarea orașului Mosul de sub controlul ISIS, organizațiile umanitare se pregătesc de ce e mai rău.

Ofensiva armatei irakiene pentru eliberarea Mosulului a început acum 17 zile, iar recent forțele irakiene au anunțat că armata a reușit să intre în Mosul. Pe fondul intensificării luptelor, se estimează ca valul de refugiați să crească masiv. SUA au tras și ele un semnal de alarmă cu privire la un ”dezastru umanitar”.

De la începutul ofensivei, peste 20.000 de persoane au fost nevoite să-și părăsească locurile natale. 

Potrivit Wolfgang Gressmann, directorul NRC pentru Irak, ”ne pregătim în prezent pentru ce-i mai rău. Viețile a 1,2 milioane de civili sunt în pericol și viitorul Irakului în ansamblul său este acum în joc. Locuitorii Mosulului trăiesc de aproape doi ani și jumătate un coșmar terifiant și neîntrerupt. Cu toții avem în prezent responsabilitatea de a-i pune capăt”, scrie Agerpres.

Mosulul este ultimul bastion al ISIS în Irak. Orașul a fost cucerit în urmă cu doi ani iar el are o semnificație simbolică aparte. Aici gruparea sunnită a proclamat califatul și și-a început ascensiunea. Totodată, Mosulul este al doilea oraș ca mărime din Irak dar și o zonă cu bogate resurse petroliere.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel