Asociația Salvați Dunărea și Delta și GlaxoSmithKline (GSK) România au lansat raportul “Sănătatea copiilor din Delta Dunării”, care centralizează problemele de sănătate cu care se confruntă comunitățile deltaice. Peste 80% din totalul tinerilor între 3 și 15 ani care locuiesc în zece localități izolate din Rezervația Biosferei Delta Dunării au beneficiat de servicii de asistență medicală primară și de o campanie de educație pentru sănătate. Raportul evidențiază nevoia de servicii medicale în Delta Dunării.
Aproape 40% dintre copiii beneficiari ai serviciilor caravanei medicale au fost diagnosticați ca având probleme de sănătate. Dintre aceștia, 52% au o igienă orală deficitară și au carii dentare netratate. Bolile parazitare reprezintă o altă problemă de sănătate, 17% dintre copiii examinaţi suferă de parazitoză intestinală. Rezultatul recoltării exudatului faringian a fost pozitiv în cazul a 42% dintre preșcolari. Caracteristicile de mediu ale zonei, specificul alimentaţiei și lipsa accesului la apă potabilă sunt factori favorizanți ai patologiilor înregistrate. Lipsa educaţiei pentru sănătate, atât la nivelul părinţilor, cât şi al copiilor, potențează expunerea la aceste afecţiuni.
Alte concluzii ale studiului semnalează problemele de infrastructură: de transport, medicală și tehnico-edilitară. Accesul medicilor la pacienţi este deosebit de dificil: distanţele sunt mari şi lipsesc mijloacele de transport. Acolo unde există, cabinetele medicale sunt dotate deficitar. Peste 70% din familiile cu copii nu au canalizare, apă curentă și adesea nici apă potabilă în gospodării. Situația este agravată de sărăcie și lipsa asigurărilor medicale a unei părţi a populaţiei.
“Am desfășurat proiectul acesta pentru că sănătatea mediului nu există fără sănătatea oamenilor, iar copiii sunt viitorul Deltei Dunării! Pentru unii dintre ei, consultația medicală din această iarnă a fost prima din viața lor. Educația pentru sănătate în scopul prevenției medicale poate fi șansa la o viață mai bună oferită acestor oameni. Am invitat la masa rotundă autoritățile responsabile, pe care le rugăm să aprecieze statisticile și recomandările puse la dispoziție prin intermediul acestui raport și să înțeleagă că accesul la serviciile medicale nu este un lux.” spune Liviu Mihaiu, președintele Asociației Salvați Dunărea și Delta.
“Una dintre caracteristicile specifice ale Deltei Dunării este șomajul; foarte mulți oameni din Deltă nu au locuri de muncă, ceea ce înseamnă că nu plătesc asigurări medicale. În consecință, acești oameni nu pot beneficia de servicii medicale decât contra cost. În acest sens, noi, Salvați Delta, ne-am propus să creăm locuri de muncă în Deltă, printr-un proiect de antreprenoriat social pe care îl dezvoltăm în prezent”, a declarat Dan Bărbulescu, directorul executiv al Asociației Salvați Dunărea și Delta.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News