Delegație Hamas, primită la discuții de Kremlin / Update: Rusia cere eliberarea „imediată” a cetățenilor străini ţinuţi ostatici în Gaza

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Rusia a cerut joi grupării islamiste Hamas să-i elibereze "imediat" pe străinii răpiţi şi ţinuţi ostatici în Fâşia Gaza, în cursul discuţiilor purtate la Moscova cu reprezentanţi ai braţului politic al grupării palestiniene, informează EFE.

UPDATE

Ministerul rus de Externe a declarat agenţiilor locale de presă că Moscova a discutat, de asemenea, despre "evacuarea ruşilor şi a altor cetăţeni străini de pe teritoriul enclavei palestiniene" cu şeful adjunct al biroului politic al Hamas, Musa Abu Marzuq.

Moscova a confirmat, de asemenea, "poziţia sa neschimbată" în favoarea punerii în aplicare a rezoluţiilor Consiliului de Securitate al ONU şi ale Adunării Generale privind crearea "unui stat palestinian suveran în graniţele din 1967, cu capitala în Ierusalimul de Est şi care să trăiască alături de Israel în pace şi securitate".

La finalul discuţiilor, Hamas a lăudat poziţia preşedintelui rus Vladimir Putin cu privire la conflictul din Orientul Mijlociu, întrucât, în timp ce şi-a exprimat condoleanţele faţă de Israel, a condamnat uciderea civililor în atacurile israeliene asupra teritoriilor palestiniene.

"Delegaţia a apreciat în mod deosebit poziţia preşedintelui rus Vladimir Putin şi, de asemenea, eforturile intense ale diplomaţiei ruse", se arată în comunicatul Hamas, citat de agenţia de presă de stat RIA Novosti.

Hamas a subliniat că, în timpul discuţiilor de la Moscova cu ministrul adjunct de externe Mihail Bogdanov, reprezentantul special al preşedintelui rus pentru Orientul Mijlociu şi ţările africane, au fost discutate modalităţi de a opri "crimele susţinute de Occident ale Israelului", informează Agerpres.

În declaraţie, gruparea îşi apără dreptul de a opune rezistenţă ocupaţiei israeliene prin toate metodele pe care le are la dispoziţie.

Știrea inițială

O delegație din partea Hamas, grupul palestinian militant care controlează Fâșia Gaza, se află în prezent la Moscova, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zakharova, în cadrul unei conferințe de presă săptămânale, joi, dar nu a oferit detalii suplimentare, transmite Reuters.

Agenția de știri RIA din Rusia, controlată de stat, a citat o sursă din cadrul delegației Hamas care a menționat că printre cei care vizitează Moscova se numără și un înalt membru al grupării, Abu Marzook.

Rusia are relații cu toți actorii cheie din Orientul Mijlociu - Israel, Iran, Autoritatea Palestiniană și Hamas.

Moscova a pus în repetate rânduri criza actuală pe seama eșecului diplomației SUA și a cerut încetarea focului între Israel și Hamas, precum și reluarea discuțiilor menite să găsească o soluție de pace.

Într-o notă separată, Zakharova a mai menționat că vice-ministrul de externe al Iranului, Ali Baghiri Kani, se află în prezent în vizită la Moscova și a avut discuții cu vice-ministrul de externe rus, Mikhail Galuzin. Baghiri Kani este negociatorul șef al Iranului în probleme nucleare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel