Declic cere Guvernului Cîţu refacerea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă

Peste 3.000 de membri ai Comunităţii Declic solicită noului Executiv blocarea actualului Plan Naţional de Redresare şi Rezilienţă şi refacerea lui completă.

'În forma sa de acum, planul care stabileşte modul în care vor fi cheltuite 30 de miliarde de euro primite de la Uniunea Europeană nu aduce României nici redresare economică, nici rezilienţă la schimbările climatice', se arată într-un comunicat de presă transmis luni.

Conform sursei citate, până în acest moment, 3.000 de membri Declic au cerut refacerea planului şi au transmis, totodată, mii de emailuri către Ministerul Fondurilor Europene cu propuneri concrete de direcţionare 'responsabilă' a banilor.

'Comunitatea Declic speră ca Guvernul Cîţu să înţeleagă importanţa acestei finanţări şi necesitatea investirii banilor pentru a încetini schimbările climatice. De asemenea, este necesară o consultare publică reală, la care cetăţenii să participe activ. În forma actuală a PNRR, banii sunt folosiţi pentru investiţii în energie cu emisii mari, la care statele vestice renunţă, şi într-o proporţie infimă pentru investiţii în energia verde', precizează comunicatul.

Roxana Pencea-Brădăţan, coordonator campanii Declic, susţine că 'banii ar fi trebuit direcţionaţi către acele investiţii de dezvoltare a României într-un viitor verde, cu energie curată, care să combată efectele schimbărilor climatice, exact aşa cum a fost şi intenţia Uniunii Europene'.

'În forma actuală, Planul nu prevede măsuri concrete care să încetinească încălzirea globală, ci vine cel mult cu soluţii care ar putea trata efectele acesteia, dar nu şi cauza lor. Comunitatea Declic cere alocarea directă de fonduri pentru modernizarea sistemului naţional de monitorizare a calităţii aerului. (...) Doar refacerea completă a PNRR va putea asigura României investiţii corecte şi care să respecte recomandările Uniunii Europene', afirmă ea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel