De ce camioanele folosesc motorină în loc de benzină

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Mike Mike)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Mike Mike)

Tu știi de ce camioanele folosesc motorină și nu benzină? Iată explicațiile simple...

Vehiculele care au nevoie de carburant diesel sunt cu cel puțin 33 la sută mai eficiente din punct de vedere al consumului de combustibil decât motoarele pe benzină de dimensiuni comparabile și, adesea, cu mai mult de 33%, scrie shtiu.ro.

Conform Engineering Explained, motoarele pe benzină folosesc, de obicei, o bujie pentru a aprinde amestecul de combustibil și aer din cilindru. Motoarele diesel comprimă aerul până când ajunge la o temperatură suficient de mare încât combustibilul să se aprindă imediat ce este injectat în cilindru, scrie Mental Floss. Pentru a încălzi aerul până la acel punct, un motor diesel are nevoie de un raport de compresie deosebit de mare: volumul cilindrului atunci când pistonul este în punctul cel mai înalt, comparativ cu volumul când pistonul este în punctul cel mai jos.

Vezi și: Cum să economisiți combustibil în timp ce conduceți: 8 sfaturi utile

Ai alimentat cu benzină în loc de motorină? Nu te speria. Iată ce trebuie să faci

Aceste rapoarte de compresie mai mari și faptul că combustibilul arde chiar atunci când intră în "cameră" sunt motivele pentru care motoarele diesel sunt mai eficiente din punct de vedere al combustibilului decât motoarele pe benzină. Ele ajută, de asemenea, să ofere vehiculelor diesel mai mult cuplu: cantitatea de forță aplicată unui obiect înmulțită cu distanța la care este aplicată. "Caii putere" reprezintă rata la care se efectuează lucrul - cât de repede transferă motorul energie către vehicul pentru a-l menține în mișcare.

Cei care vor un vehicul care poate transporta încărcături grele au nevoie de un cuplu suplimentar. Din cauza inerției, este greu să treci de la a fi nemișcat la a fi în mișcare atunci când ești încărcat cu o greutate suplimentară. Camioanele cu cuplu mare au pârghia de care au nevoie pentru a face totul mai ușor.

Vezi și: De ce este mai bine să pui benzină dimineaţa sau seara. Trucuri pentru a economisi

De ce nu este bine să bagi benzină/motorină, iarna, de mai puțin de 100 de lei. Riscul la care te expui

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel