De Ce au lansat Lăzăroiu și Preda scenariul ”guvern fără Ponta”

ponta și băsescu dc
ponta și băsescu dc

Consilierul prezidențial Sebastian Lăzăroiu sau vicepreședintele PDL Sulfina Barbu au opinat că nu este exclusă posibilitatea ca președintele României să numească un premier de dreapta. Mai mult, europarlamentarul Cristian Preda a declarat la Realitatea Tv că dă în scris că Traian Băsescu nu-l va numi pe Victor Ponta premier, invocând articolul 103 din Constituție. De cealaltă parte, europarlamentarul Cătălin Ivan a declarat că dă în scris că Traian Băsescu nu vrea să riște a treia suspendare, deci va respecta votul din 9 decembrie. Politologii analizează cele două scenarii: refuzul nominalizării și suspendarea, pe care le consideră teme de campanie.

Expertul în comunicare Antonio Momoc crede că lansarea unei ipoteze în care președintele nu-l numește pe Victor Ponta premier, chiar dacă USL ia majoritatea, e menită să convingă electoratul că PDL încă mai contează. ”Este un mesaj pentru fidelii PDL, să-i mobilizeze la vot, pentru a-i face să creadă că ei încă mai contează, că președintele e acolo și mai are un cuvânt de spus. Ăsta nu e un motiv de îngrijorare nici pentru susținătorii USL și nici pentru membrii și candidații USL. Nu se tem că ar numi Băsescu premier pe cine dorește ci, e doar modalitatea lor de a spune: uite ce important e președintele! Traian Băsescu nu are nimic de câștigat. E prea târziu să se mai consolideze altă majoritate care să nu fie cea a USL,” a explicat pentru De Ce News Antonio Momoc.

”Dacă Băsescu nu acceptă nominalizarea lui Victor Ponta, Parlamentul României care va fi majoritar social-liberal va decide dacă președintele și-a ieșit din atribuții și se va putea pune problema în mod real a unei a treia suspendări. Principalul motiv care va aduce USL la putere este nemulțumirea pe care o constatăm în rândul populației,” opinează sociologul Marius Pieleanu.

Jocul cu nominalizarea, respins de Europa

Profesorul Andrei Țăranu e încrezător că Traian Băsescu nu își va asuma niciun risc și se va supune majorității câștigate prin vot. ”Traian Băsescu știe foarte bine că este greu în acest moment politic să avem o așa lipsă de stabilitate în România. Ar fi din punct de vedere economic, politic și social foarte greu. Ar putea să facă fiecare din cele două părți câte un mic joc de glezne, pentru că fiecare trebuie să își construiască imaginea și mesajul electoral. Dacă USL va ieși majoritar, mă îndoiesc că Băsescu va încerca să genereze ceva care să fie împotriva spiritului popular. Ar fi respins de UE și ar avea mari probleme să își reconstuiască partidul,” evaluează dl. Țăranu.

În ceea ce privește poziția pe care o va adopta Europa, europarlamentarii USL susțin că instituțiile europene vor confirma votul popular. ”Nu-mi închipui că va spune altceva decât că majoritatea numește premierul. Eu vă dau în scris și pun pariu că Traian Băsescu nu mai are curajul să riște o suspendare. În condițiile acestea nu s-ar mai bucura de sprijinul nimănui de afară,” a declarat pentru De Ce News social-democratul Cătălin Ivan.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel