Danemarca susține că peste jumătate din gazul din Nord Stream 1 și 2 s-a scurs deja. Consiliul de Securitate al ONU se reunește vineri

Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

Consiliul de Securitate al ONU se va reuni în urma scurgerilor de gaze din Nord Stream 1 și 2. Danemarca susține că peste jumătate din gazul de pe conducte s-a scurs deja.

Peste jumătate din gazul aflat în gazoductele Nord Stream 1 şi 2, avariate de un presupus sabotaj în Marea Baltică, s-a scurs deja în atmosferă, au anunţat miercuri autorităţile daneze, relatează AFP.

"O majoritate netă a gazului a ieşit deja din conducte", a afirmat directorul Autorităţii daneze a energiei, Kristoffer Böttzauw, în cadrul unei conferinţe de presă, scrie Agerpres.

"Ne aşteptăm ca şi restul să fie eliberat până duminică", a adăugat el.

Ministrul danez al apărării a estimat miercuri dimineaţă că din cauza scurgerilor puternice, care provoacă zone de fierbere în mare, trebuie aşteptat "una până la două săptămâni" pentru a începe inspecţiile asupra conductelor avariate.

Din cauza războiului din Ucraina, cele două conducte nu erau în serviciu, dar erau totuşi umplute cu gaz din motive tehnice.

Potrivit organizaţiilor de protecţiei a mediului, Nord Stream 1 şi 2 conţineau circa 350.000 de tone de gaz natural - metan - generator al unui important efect de seră nefast pentru climat.

Potrivit Greenpeace, asta corespunde unui efect de aproape 30 de milioane de tone de CO2, respectiv peste două treimi din emisiile anuale ale Danemarcei.

După ce toate suspiciunile s-au îndreptat împotriva sa după presupusul sabotaj al gazoductelor Nord Stream în Marea Baltică, Rusia a contraatacat miercuri, acuzând SUA (citește AICI).

CITEȘTE ȘI     -     60% din gospodăriile din Germania își folosesc economiile pentru a rămâne pe linia de plutire. Mulți nemți deja nu-și mai pot plăti împrumuturile

Se reunește Consiliul de Securitate al ONU

Consiliul de Securitate al ONU se va reuni vineri, la cererea Rusiei, în urma presupusului sabotaj asupra gazoductelor Nord Stream 1 şi 2 în Marea Baltică, a anunţat miercuri Suedia, potrivit AFP.

Franţa, în calitate de preşedinte al Consiliului de Securitate, ne-a informat că Rusia a cerut o reuniune asupra scurgerilor din Nord Stream şi că această reuniune este prevăzută pentru vineri, a transmis MAE suedez.

Suedia şi Danemarca au fost însărcinate să prezinte membrilor Consiliului de Securitate informaţii despre aceste scurgeri, survenite în zonele lor economice exclusive.

În timp ce unele suspiciuni se îndreaptă către Rusia, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a descris drept absurdă ideea că Rusia ar putea fi în spatele avarierii gazoductelor, argumentând că aceasta nu este nici în interesul Rusiei şi nici în cel al Europei, iar firmele americane ce exportă gaze naturale lichefiate în Europa sunt marele beneficiare ale scoaterii complete din funcţiune a gazoductelor Nord Stream.

La rândul ei, purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, a sugerat o implicare a Washingtonului, amintind că în februarie preşedintele Joe Biden a spus că dacă Rusia invadează (Ucraina), atunci nu va mai exista Nord Stream 2, iar marţi fostul ministru polonez de externe Radoslaw Sikorski a postat pe Twitter o imagine cu scurgerea de gaze din Marea Baltică, deasupra căreia a scris mesajul: Mulţumim, SUA.

După mesajul lui Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Consiliului de Securitate Naţională al Casei Albe, Adrienne Watson, a catalogat drept ridicolă insinuarea purtătoarei de cuvânt a MAE rus şi a susţinut că în declaraţia sa din februarie Biden se referea la presiunea intensă pe care el o exercita pentru ca Germania să abandoneze proiectul gazoductului Nord Stream 2, presiune care ajunsese să dea rezultate.

Cele trei scurgeri au fost semnalate luni, două în zona economică exclusivă a Danemarcei şi una în cea a Suediei, conform autorităţilor acestor ţări şi celor germane fiind vorba cel mai probabil despre acte de sabotaj, ipoteză susţinută de exploziile subacvatice înregistrate de centrele seismice. Guvernul danez a atenţionat că investigarea cauzelor ar putea dura mai multe săptămâni.

Conducta Nord Stream 2 nu a funcţionat niciodată, întrucât sancţiunile impuse Rusiei după agresiunea contra Ucrainei au împiedicat darea ei în exploatare, iar livrările de gaze ruseşti către Europa prin conducta Nord Stream 1 au fost suspendate de Moscova luna aceasta sub pretextul unor probleme tehnice, mai scrie Agerpres.

CITEȘTE ȘI     -      Germania extinde durata de funcţionare a centralelor electrice pe bază de cărbune

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel