Curtea Constituţională din Cehia respinge taxarea despăgubirilor acordate cultelor religioase

Curtea Constituţională din Cehia a respins un act legislativ care prevede impozitarea compensaţiilor financiare pe care cultele religioase le vor primi de la stat în schimbul proprietăţilor confiscate de fostul regim comunist, transmite AP. 

După mai mulţi ani de negocieri dificile, în 2013 s-a decis ca în schimbul proprietăţilor confiscate de fostul regim comunist, un număr de 16 culte religioase din Cehia să primească o compensaţie financiară în valoare de 59 de miliarde de coroane (aproape 2,4 miliarde de euro) care urmează să fie plătită pe o perioadă de 30 de ani. La începutul acestui an, parlamentarii comunişti au trecut prin Parlament, cu sprijinul coaliţiei guvernamentale condusă de premierul Andrej Babis, un act normativ care prevedea un impozit de 19% pentru despăgubirile plătite de stat cultelor religioase începând din 2020, pornind de la considerentul că despăgubirile sunt excesive.

Preşedintele Milos Zeman a promulgat această lege în data de 2 mai. În replică, un grup de senatori din partidele de opoziţie au solicitat Curţii Constituţionale să anuleze actul normativ. Marţi, Curtea Constituţională din Cehia a apreciat că taxarea despăgubirilor acordate pentru nedreptăţile provocate de regimul comunist contravine principiului de bază al statului de drept. Instanţa supremă a subliniat că taxarea despăgubirilor financiare nu reprezintă o adevărată taxare ci mai degrabă o diminuare a sumei despăgubirilor la care cultele religioase erau îndreptăţite pe baza acordurilor semnate cu statul în legea de restituire, scrie Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel