Curtea Constituțională: Comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare, neconstituțională

ciocan_justitie
ciocan_justitie

După două amânări consecutive, Curtea Constituțională a hotărât, miercuri, că decizia de comasare a alegerilor locale cu cele parlamentare este neconstituțională. Decizia a fost luată cu majoritatea de voturi din partea celor 9 judecători ai CC. Se așteaptă motivarea CC, pentru a se vedea dacă întreaga lege este neconstituțională sau numai anumite articole din lege.

Potrivit sesizării USL,  către CCR privind Legea comasării, depusă la sfârşitul lunii decembrie 2011, se arăta că Executivul   a nesocotit prevederea constituţională potrivit căreia Parlamentul este unica autoritate legiuitoare, dar şi reglementările europene potrivit cărora legislaţia electorală nu poate fi modificată decât cu minim 12 luni înainte de alegeri.

Mai întâi, USL reclamă faptul că o lege atât de importantă a trecut fără dezbatere în Parlament, prin asumarea răspunderii.

"Se impune învederat faptul că posibilitatea Guvernului de legiferare – ca autoritate legislativă delegată – nu poate fi discreţionară, această prerogativă nereprezentând un drept nesusceptibil de exercitare abuzivă, deoarece în caz contrar s-ar permite eludarea principiului fundamental al separaţiei puterilor în stat, consacrat de art. 1 alin. (4) din Constituţia României. (...) Urmează să observaţi faptul că actuala guvernare a uzitat, până la epuizare, de dispoziţiile art. 114 din Constituţia României, transformând practic procedura angajării răspunderii din excepţie în regulă. În acest fel, a fost evitată procedura normală şi firească în cadrul unui stat de drept – dezbaterea parlamentară în care să se ţină cont de opiniile exprimate", se arată în sesizarea USL. "Prin exercitarea de către Guvern a unei competenţe, cu nerespectarea cadrului constituţional care o circumstanţiază, s-a încălcat competenţa Parlamentului de unică autoritate legiuitoare", susţine Opoziţia.

USL mai arată în adresa către Curtea Constituţională că prevederile Legii privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale şi a alegerilor pentru Camera Deputaţilor şi Senat din anul 2012 încalcă "în mod flagrant" principiile directoare instituite prin Codul bunelor practici în materie electorală.

Potrivit Opoziţiei, primarii, preşedinţii de consilii judeţene, consilierii locali şi consilierii judeţeni au fost aleşi în baza legii 215/2001 pentru un mandat expres de 4 ani, iar a veni acum cu un text de lege prin care mandatul acestora să fie prelungit în alte condiţii decât cele precizate în Legea 215/2001 "ar însemna aplicarea retroactivă a normei juridice". "Ori acest fapt instaurează arbitrariul, în sensul că legiuitorul poate oricând să adopte norme juridice care să încalce principiile de echitate. Pentru a nu fi încălcate principiile de echitate nu trebuie sub nicio formă ca regulile să fie schimbate în timpul jocului. Adică dacă legiuitorul doreşte ca alegerile locale generale să se desfăşoare în acelaşi timp cu alegerile parlamentare generale poate să stabilească pentru viitorii aleşi locali un mandate de 4 ani şi 5 luni. Astfel regulile nu sunt schimbate în timpul jocului, iar echitatea este asigurată, deoarece ordinea de drept este stabilită în mod just", se arată în sesizare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel