Cum s-a apărat România în fața Gabriel Resources, care cerea 6,7 miliarde USD pentru Roșia Montană. Precizările casei de avocatură

Inquam Photos / Ovidiu Dumitru Matiu
Inquam Photos / Ovidiu Dumitru Matiu

Vin precizările după ce România a câștigat procesul Roșia Montană.

”În dosarul Gabriel Resources Ltd. şi Gabriel Resources (Jersey) c. România (ICSID Cazul nr. ARB/15/31) Tribunalul Arbitral a pronunţat Hotărârea Arbitrală în data de 8 martie 2024.

Printr-o decizie luată cu majoritate, tribunalul a respins toate pretenţiile reclamanţilor pe fond şi a acordat o parte substanţială din costurile de arbitraj ale României.

Tribunalul a fost compus din Prof. Pierre Tercier (preşedintele Tribunalului), Dr. Horacio A. Grigera Naón şi Prof. Zachary Douglas.

Această decizie pune capăt procedurii arbitrale care a fost iniţiată de Gabriel Resources în iulie 2015.  Pe parcursul arbitrajului, părţile au făcut schimb de peste 25 de memorandumuri şi au participat la două audieri principale, una între 2 şi 13 decembrie 2019, care a avut ca obiect răspunderea, şi una între 28 septembrie şi 4 octombrie 2020, care s-a concentrat pe aspecte tehnice şi de cuantum.

Gabriel Resources a susţinut în cadrul arbitrajului că România a încălcat tratatul bilateral de investiţii Canada-România şi tratatul bilateral de investiţii Regatul Unit-România, inclusiv obligaţia de a nu expropria investiţiile fără despăgubiri. Gabriel Resources a solicitat în total aproximativ 6,7 miliarde USD, inclusiv dobânzi.

Ca răspuns, România a susţinut că Roşia Montană Gold Corporation, consorţiul dintre Gabriel Resources şi compania de stat românească Minvest, nu a reuşit să îndeplinească cerinţele de autorizare, în mare parte ca urmare a faptului că nu a reuşit să obţină o licenţă socială pentru proiectul minier.

Tribunalul a luat în considerare numeroasele provocări de mediu, sociale, culturale şi economice cu care s-a confruntat proiectul minier, constatând că autorităţile române şi-au îndeplinit "mandatul de reglementare cât de bine au putut în aceste circumstanţe dificile" arată explicațiile avocaților care au reprezentat România. 

România a fost reprezentată în arbitraj de consorţiul LALIVE şi Leaua Damcali Deaconu Păunescu (LDDP). Echipa LALIVE a fost condusă de Dr. Veijo Heiskanen, Matthias Scherer, Lorraine de Germiny şi Noradèle Radjai. Alţi membri ai echipei au fost Christophe Guibert de Bruet, David Bonifacio, Emilie McConaughey şi Baptiste Rigaudeau.  Echipa LDDP a fost condusă de Prof. Crenguța Leaua şi i-a inclus pe Prof. Stefan Deaconu, Andreea Simulescu, Liliana Deaconescu, Andra Filatov, Corina Tănase, Aurora Damcali, Marius Grigorescu şi Raluca Popa. Echipa a mai inclus, temporar, şi pe Mihaela Maravela şi Andreea Pițurcă. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel