Covasna: Centrala termică de la Întorsura Buzăului, o "gaură" care generează pierderi considerabile, spune primarul

Centrala termică din Întorsura Buzăului, care asigură apă caldă şi căldură blocurilor şi instituţiilor publice din zona centrală, este o "gaură" ce generează pierderi considerabile bugetului local, afirmă primarul oraşului, Leca Băncilă.

Potrivit acestuia, centrala, pusă în funcţiune în anul 2004, este prea mare pentru necesităţile oraşului, iar la această problemă se mai adaugă costul tot mai ridicat al combustibilului şi risipa făcută de beneficiari.

"Sunt 850 de apartamente, dintre care jumătate sunt conectate la sistemul public de încălzire. Îşi rezolvă fiecare cum poate, cu o sobiţă, acolo (...) Pe lângă asta, avem în şcoli 2.000-2.200 de copii pe care trebuie să îi încălzim. Deci, pentru bloc şi instituţii avem nevoie de 6.000 de metri cubi de tocătură, care înseamnă 4.000 de metri cubi de lemn. Problema este că cei de la bloc sunt risipitori (...). E şi frig la Întorsura Buzăului, dar e şi neglijenţă. Toată lumea trebuie să înţeleagă că trebuie să îşi izoleze apartamentul, să ne coste mai puţin (...). Lumea trebuie să înţeleagă că trebuie să fim solidari, pentru că nu avem de unde să cumpărăm combustibil, nemaivorbind că nu avem cu ce (...). Şi managementul de la centrală nu a fost unul performant (...). Centrala generează pierdere, care este suportată şi de cetăţeanul de la casă, chiar dacă el îşi cumpără lemnul, pentru că eu, Consiliu local, trebuie să ţin centrala. Sunt deficienţe tehnice, manageriale, sistemul este depăşit, iar, una peste alta, va trebui să schimbăm. Soluţia pe care o văd eu acum este să trecem centrala sub patronajul direct al Primăriei (...). Centrala e o gaură în care am băgat în ultimii cinci ani peste 57 miliarde de lei vechi, adică 5 milioane de lei, bani luaţi de la toţi şi daţi pentru o minoritate. Pe bună dreptate că sunt oameni nemulţumiţi", a declarat Leca Băncilă.

Acesta a adăugat că o parte din bani au fost cheltuiţi pentru reparaţii, pentru cumpărarea unui tocător şi a unor spaţii de depozitare a biomasei, iar soluţia ar fi înlocuirea actualei centrale cu una cu o capacitate mai mică.

"De vreo şase-şapte ani nu mai avem de unde cumpăra rumeguş şi atunci a trebuit să producem noi tocătură. Deci, cumpărăm lemn şi facem biomasă. Ca să tocăm, ne-a trebuit un sistem de tocare. Ca să facem rezerve, ne-au trebuit două depozite, care au costat 28 de miliarde de lei, noi am pus 30% şi 70% a pus Guvernul. După aceea, centrala a necesitat o reparaţie capitală, pe care am făcut-o parte anul trecut, parte anul acesta (...) Marea problemă este că centrala e de patru ori mai mare decât nevoia noastră (...), de aceea avem un proiect nou, să schimbăm tot sistemul, să facem o centrală termică mai mică", a mai spus Leca Băncilă.

Centrala termică pe rumeguş din Întorsura Buzăului a fost construită printr-un program finanţat de guvernul danez şi cel român, care au sprijinit instalarea unor centrale similare şi în localităţile Gheorgheni, Huedin, Vatra Dornei şi Vlăhiţa.

La Întorsura Buzăului, supranumită şi Mica Siberie, iarna ţine aproape şase luni pe an, iar temperaturile sunt extrem de scăzute.

Oficial, cea mai scăzută temperatură înregistrată în această localitate în ultima jumătate de secol a fost de minus 35,8 grade Celsius, în 8 februarie 2005, record care nu a mai fost atins din anul 1939.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel