Costel Geambașu a murit. Trenul vieții - video

Costel Geambasu a murit
Costel Geambasu a murit

Costel Geambașu, celebrul cântăreț din anii 90, a murit.

Costel Geambașu s-a născut pe data de 18 ianuarie 1951, în satul Smârdan, județul Buzău.

O viață dedicată muzicii

Costel Geambașu a făcut parte din Odeon, formație românească de muzică de petrecere cu instrumente moderne electronice, înființată în primii ani 1980 la Buzău.

Alături de Azur și Generic, Odeon este unul dintre primele grupuri care au contribuit la apariția muzicii de petrecere și pahar modernă, folosind ca sursă de inspirație muzica pop din țările balcanice și clasică lăutărească din România.

VEZI ȘI:  Costel Geambașu a murit. "E mare șocul! Nu mi-am imaginat niciodată o asemenea nenorocire"

Printre cele mai cunoscute piese interpretate de grupul Odeon se numără Trenul vieții, compoziție proprie (1984), Cenușareasa (1984), Cunoșteam Iubirea (1986), Copil De Suflet (1987) și Din prima zi când te-am văzut (1987) adaptare liberă a sârbei „Ne-am despărțit".

Piesele „America-i departe" (1984) și „Mavi mavi" (1986, preluare după turcul İbrahim Tatlıses) sunt dintre primele care folosesc un ritm de turcească macedonească în afara contextului muzicii lăutărești. Versurile cântecelor sunt în limbile română, dar ocazional și în alte limbi (greacă, aromână, turcă).

VEZI ȘI: Costel Geambasu, înainte de a muri: Dichiseanu m-a învăţat. A fost o nebunie

Solistul vocal al formației a fost Costel Geambașu, care a activat o vreme și în calitate de baterist (până în 1986). Grupul s-a produs la început în formula: voce, chitară, claviaturi, chitară bas, baterie, reducându-se cu timpul la voce, chitară și claviaturi, bateristul fiind înlocuit de omologul electronic, iar basul fiind executat de către claviaturist.

Geambașu a fost mereu membru în formație

Componența a fost deosebit de fluctuantă în toată activitatea ei, singurul membru constant fiind cântărețul Geambașu. Pe primul material discografic al formației sunt amintite următoarele nume: Laurențiu Tănase (claviaturi), Gigel Săvoianu (chitară bas), Costel Petrescu „Bujaverca" (chitară solo și aranjamente muzicale), Costel Geambașu (voce și baterie). A doua apariție îi amintește pe chitaristul Bujaverca, basistul Tică David și claviaturistul Mihai Mișov. Alți chitariști au fost: Radu Costel (Brazil), basistul Cezar Racu, bateriștii Stănel Dumitru sau Andy Merian, Costel Constantinescu Sticlă, iar în postura de claviaturiști au mai figurat: Florin Traian, Gabi Romașcanu, Cosmin Flenchea, Stelică Oprea etc.

Prima parte a discografiei Odeon (1984–1989) a fost produsă pe casete audio în mod ilegal, dat fiind faptul că Electrecord (casa de discuri unică în România socialistă) nu tolera înregistrarea și difuzarea unei astfel de muzici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel