Corupție. Politicieni și oameni de afaceri, închisoare cu executare

Justiția spaniolă a pronunțat vineri sentințe cu pedepse de trei până la 13 ani de închisoare pentru membri ai partidului conservator aflat la guvernare și pentru oameni de afaceri implicați într-o vastă afacere de corupție, un caz emblematic pentru corupția galopantă din Spania, transmite AFP, preluat de Agerpres.

În procesul la care s-au dat aceste sentințe — primul dintr-o serie de procese de corupție care vor avea loc anul acesta în Spania — au fost judecați responsabili ai Partidului Popular (PP, condus de premierul Mariano Rajoy) din regiunea Valencia.

Dintre cei 13 inculpați, 11 au fost găsiți vinovați pentru corupție, trafic de influență și folosirea abuzivă a bunurilor publice în atribuirea de contracte publice pentru cel mai mare târg de turism spaniol, Fitur, explică instanța.

Printre persoanele condamnate în dosarul cunoscut în Spania sub numele de "Gurtel" se numără fosta deputată Milagrosa Martinez, care a primit nouă ani de închisoare, iar cea mai mare pedeapsă a fost pronunțată pentru omul de afaceri Francisco Correa, acuzat că a coordonat întreaga rețea de corupție, el fiind condamnat la 13 ani de închisoare.

Chiar atunci când se pronunțau aceste sentințe, șapte sau opt oameni de afaceri din Valencia se aflau la Parchetul anticorupție din Madrid pentru a încerca să obțină o diminuare a pedepselor în schimbul unor mărturii într-un dosar care este o ramificație a dosarului "Gurtel" și pentru care procesul este în desfășurare. Fosta titulară a portofoliului Sănătății în executivul condus de Rajoy, Ana Mato, urmează să fie și ea audiată luni.

Partidul Popular este zdruncinat de scandaluri de corupție succesive care i-au adus și o scădere semnificativă a popularității, pierzând astfel majoritatea parlamentară la legislativele din decembrie 2015, un rezultat similar obținând și la anticipatele din iunie 2016, scrutinuri ce au consemnat ascensiunea stângii radicale Podemos.

Dar cum adversarii conservatorilor nu au reușit să formeze o majoritate în noul parlament, foarte fragmentat, după aproape un an de criză politică premierul Rajoy a primit totuși în octombrie votul de încredere al legislativului pentru a conduce un guvern minoritar.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel