Cornel Burtică, fostul secretar al PCR, a murit

burtica
burtica

Cornel Burtică, fostul secretar al Partidului Comunist Român  şi vicepremier în perioada comunistă, a murit la vârsta de 82 de ani. Burtică a murit în 11 iunie şi a fost incinerat, discret, în 14 iunie. 

Cornel Burtică a ocupat mai multe funcții în ierarhia PCR. A fost  membru al Consiliului Politic Executiv al PCR, ambasador al Republicii Socialiste România în Italia, Maroc şi Malta până în 1969, când a fost numit ministru al comerţului exterior. Prin decretul nr. 95 din 7 mai 1981 privind conferirea unor distincţii ale Republicii Socialiste România, Cornel Burtică a fost decorat cu ordinul 23 August clasa I.

 În calitate de ambasador al Republicii Socialiste România în Italia (1966-1969) s-a întâlnit de mai multe ori cu Agostino Casaroli, ministrul de externe al Sfântului Scaun, cu care România nu avea relaţii diplomatice. Ambasadorul Burtică s-a pronunţat pentru reglementarea situaţiei Bisericii Române Unite (aflate pe atunci în ilegalitate), între avantajele acestui fapt fiind acela că aniversarea în 1968 a 50 de ani de la unirea Transilvaniei cu România, organizată de greco-catolicii din emigraţie, să nu aibă un pronunţat caracter ostil regimului de la Bucureşti, scrie gandul.info.

În anii ’70-’80, Burtică a fost vicepremier al Guvernului în anii ’70-’80. Ulterior a fost ministru al Comerţului Exterior, în 1981-1983.

După ce nu a mai fost ministru, a fost director al Uzinelor 1 Mai din Ploieşti până în 1990.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel