Coreea de Nord. Tillerson: Presiunea va fi menținută

Secretarul de stat al SUA, Rex Tillerson, a afirmat, într-un articol publicat în New York Times despre primul său an în fruntea diplomaţiei americane, că 'va fi menţinută presiunea' asupra Coreei de Nord pentru a se obţine denuclearizarea acesteia, transmite joi AFP.

'Până când denuclearizarea va avea loc, presiunea va fi menţinută' asupra Phenianului, a afirmat Tillerson, fără a-şi reitera în acest text recenta ofertă pentru un dialog fără condiţii prealabile cu privire la programul nuclear nord-coreean.

'O uşă de dialog rămâne deschisă, dar noi am indicat în mod clar că regimul trebuie să merite să revină la masa negocierilor', mai arată secretarul de stat.

Acesta a purtat marţi o discuţie telefonică cu omologul său rus Serghei Lavrov, în care, potrivit unui comunicat al diplomaţiei ruse, 'a fost subliniată necesitatea de a se trece de la un limbaj de sancţiuni la un proces de negocieri cât mai curând posibil'.

În acelaşi articol, Tillerson insistă pe rolul Chinei, care 'a aplicat anumite interdicţii de import şi sancţiuni, dar poate şi ar trebui să continue să facă mai mult'. De asemenea, el speră că 'izolarea internaţională va pune regimul (nord-coreean) sub presiune pentru a intra în negocieri serioase vizând abandonarea programelor sale nuclear şi balistic'.

Bilanţul prezentat miercuri de Rex Tillerson în New York Times intervine după o săptămână marcată de adoptarea, vineri, în Consiliul de Securitate al ONU a unei rezoluţii privind impunerea de noi sancţiuni contra Phenianului.

Marţi, Departamentul american al Trezoreriei a emis sancţiuni împotriva a doi nord-coreeni implicaţi în programul balistic al regimului de la Phenian. Măsurile fac parte din 'campania de presiune maximă pentru izolarea Coreei de Nord şi ajungerea la denuclearizarea totală a peninsulei coreene', a afirmat şeful Departamentului, Steven Mnuchin, relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel