CNA: Copiii nu trebuie să apară în reclame. Află cum se sfidează legea

copii reclame
copii reclame

Campaniile de publicitate încalcă legea deseori în ceea ce privește protejarea celor mici. "Legea spune clar că este interzis să apară copii în spoturile publicitare pentru a atrage copii sau părinții acestora. Cu toate acestea, spoturile sunt pline de copii", a declarat Cristina Trepcea, membru CNA, care adaugă că s-au făcut presiuni pentru scoaterea acestor prevederi din lege. De asemenea, Cristina Trepcea încearcă să reintroducă subtitrarea la desenele animate și filmele pentru copii.

Consiliul Român pentru Publicitate va dezbate pe 1 iunie aceste probleme, dar și multe altele care aduc atingere protejării copiilor față de campaniile audiovizuale. Se va discuta și despre cum are de câștigat sau de suferit educația copilului prin conținutul audiovizual.

Subtitrarea ar putea substitui parțial lipsa lecturii

Un studiu efectuat la nivel european arată că tinerii nu mai au obişnuinţa lecturii, dobândită în timpul liber, când ar putea citi ca să se distreze. Acest lucru le crează dificultăţi la liceu sau facultate. Pentru că au dat romanele de aventuri pe filme şi seriale, copii de azi vor avea performanţe mai slabe la şcoală şi vor reuşi mai greu pe piaţa muncii. O soluţie parţială ar fi să înlocuim lectura cărţilor cu cititul subtitrării, la televizor, ceea ce ar favoriza şi învăţarea limbilor străine, pe care copilul le aude în paralel cu traducerea. În multe ţări europene se foloseşte însă dublarea filmelor şi desenelor animate. România a reuşit să păstreze doar pe jumătate acest sistem, desenele animate şi filmele pentru tineri fiind dublate. Moda dublării va avea efecte pe termen lung, iar lobby-ul actorilor şi producătorilor, care scot bani buni din dublare, paralizează reacţia autorităţilor.

Află aici ce s-ar putea face - interviu cu Cristina Trepcea, membră a Consiliului Naţional al Audiovizualului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel