Consecinţele unui Brexit fără acord, detaliate în documentele guvernului britanic scurse către presă

Premierul britanic Boris Johnson este pregătit să-şi scoată ţara din Uniunea Europeană la 31 octombrie, cu sau fără un acord de divorţ. Penurie de produse alimentare, de benzină şi de medicamente - acestea sunt posibilele consecinţe ale unei ieşiri din blocul comunitar în absenţa unui acord, comentează luni AFP.

Regatul Unit s-ar confrunta cu o penurie de alimente, combustibil şi medicamente, dar şi cu blocaje în porturi şi cu reintroducerea unei frontiere fizice între Republica Irlanda şi provincia britanică Irlanda de Nord, potrivit unui document guvernamental, cu numele de cod 'Operaţiunea Yellowhammer', citat de The Sunday Times.

Documentul menţionează repercusiunile cele mai probabile ale unui Brexit fără plasă de siguranţă şi nu scenariile pesimiste şi subliniază lipsa pregătirilor în rândul companiilor şi opiniei publice. 

Una dintre primele consecinţe vizibile pentru consumatorii britanici şi europeni vizează roamingul - posibilitatea de a folosi reţeaua unui operator de telefonie mobilă în străinătate. În cazul lipsei unui acord, serviciul de roaming, în prezent gratuit pentru consumatorii din interiorul Uniunii Europene, ar implica taxe pentru călătorii care vor trece Canalul Mânecii sau frontiera irlandeză.

Acelaşi lucru se va aplica pentru utilizarea cardurilor de plată, ce ar urma să implice taxe suplimentare, în timp ce procedurile bancare ar deveni mai lente, potrivit Londrei. În interiorul Uniunii Europene, clienţii băncilor de investiţii din Regatul Unit nu vor mai putea face apel la serviciile lor financiare. 

În sectorul manufacturier, numeroase companii rămân sub ameninţarea unui divorţ dezordonat în octombrie, apropierea Crăciunului făcând mai dificilă constituirea stocurilor, conform principalei organizaţii patronale britanice, CBI.

În privinţa serviciilor, au fost încheiate diverse acorduri cu UE, printre care un acord pe un an pentru protejarea pieţei produselor financiare derivate de la Londra.

Potrivit CBI, aproximativ 3.000 de avocaţi sunt înregistraţi în Irlanda, ţară membră a Uniunii Europene, pentru a le permite să continue să-şi exercite profesia în UE.

Blocul comunitar european a subliniat că ar pune imediat în aplicare controale vamale, inspecţii privind securitatea alimentară şi verificarea normelor europene la frontiera sa cu Regatul Unit. De teama unor perioada lungi de aşteptare la cele mai frecventate puncte de trecere a frontierei, în special în portul Dover, britanicii au deschis noi puncte de trecere a graniţei şi au suplimentat personalul administrativ în mai multe porturi.

Uniunea Europeană a acceptat să prelungească dreptul automat al companiilor britanice de a opera zboruri către cele 27 de ţări membre, însă numai până în martie 2020. 

Serviciile feroviare prin tunelul de sub Canalul Mânecii (Eurostar) ar putea de asemenea continua să funcţioneze neschimbat, timp de trei luni.

Regatul Unit, care în mod normal dispune de trei luni de stocuri de medicamente, şi-a sporit rezervele pentru a beneficia de şase săptămâni suplimentare.

Ţara va părăsi Agenţia europeană a medicamentului, dar va continua să recunoască temporar testele şi certificatele europene pentru a evita o dublă procedură şi o ruptură a lanţului de aprovizionare.

Londra nu va mai putea utiliza, totuşi, băncile de spermă europene: instituţiile britanice vor trebui să încheie noi acorduri şi vor putea face apel la importuri venite din alte părţi.

Britanicii în vacanţe în Europa ar putea, în egală măsură, să trebuiască să obţină un permis de conducere auto internaţional.

Potrivit unui oficial britanic, documentele privind 'Operaţiunea Yellowhammer' au fost scurse către presă de către un fost ministru britanic într-o încercare de a influenţa negocierile actualului guvern de la Londra cu UE. La rândul său, ministrul Michael Gove, responsabil cu organizarea unui eventual Brexit fără acord, a apreciat că acest dosar reprezintă doar cel mai rău scenariu posibil dacă pe 31 octombrie Regatul Unit se retrage din UE fără un acord. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel