Conflict Ucraina - Rusia. Chirieac, după știrea New York Times: Genul de informație pe care nu o faci publică. Îmi doresc, din tot sufletul, să nu fie adevărată

Ucraina nu va accepta nicio concesie în conflictul cu Rusia (ministru de externe ucrainean) / Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Ucraina nu va accepta nicio concesie în conflictul cu Rusia (ministru de externe ucrainean) / Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

New York Times scrie că Statele Unite ale Americii vor sprijini masiv insurgența ucraineană în cazul în care Rusia invadează țara. Analistul politic Bogdan Chirieac a explicat ce ar însemna acest fapt pentru România.

Sursa citată scrie că nivelul de sprijin pentru rezistența ucraineană va depăși cu mult ajutorul dat în Afganistan în anii 1980 luptătorilor anti-sovietici. Analistul politic Bogdan Chirieac a spus, în cadrul unei intervenții la România TV, ce presupune acest lucru.

'Este o știre de astăzi, pe New York Times. Îmi doresc din tot sufletul să nu fie adevărată. În știrea respectivă, totuși, este vorba despre New York Times, ziar extrem de prestigios și bine informat, se spune că secretarul Apărării din SUA, Loyd Austin, și-a informat omologul din Rusia că, în cazul în care Putin va ataca Ucraina, Statele Unite vor pregăti forțe de gherilă în România, Polonia și Lituania, după modelul din Afganistan, când URSS a invadat acel teritoriu în 1980.', a spus Chirieac.

'În primul rând, este genul de informație pe care nu o faci publică. Și dacă faci astfel de lucruri, cu pregătirea trupelor de gherilă, nu le faci publice. Trupele ar urma să fie antrenate de către CIA, care poate face așa ceva pe teritoriul unor state aliate, nu poate acționa pe teritoriul Statelor Unite. CIA lucrează în secret, asumat de Pentagon.', a declarat Chireac.

'Sigur că aceste trupe de gherilă, atenție, nu armata regulată ucraineană, care să lupte în spatele liniilor teritoriilor, eventual ocupate de către ruși, aceste trupe pot fi considerat teroriste de către Federația Rusă. Or, dacă ai baze de antrenament pentru teroriști pe teritoriul unor state NATO, intrăm într-o zonă juridică extrem de complicată. Și situația politică s-ar complica foarte mult.'

'Până la urmă, mă rog, trebuia să vină și momentul acesta. Nu avem ce face. România trebuie să meargă strâns cu Statele Unite, dar ideea ca atare, chiar nu trebuie luată și utilizată, cel puțin nu la vedere. În momentul acesta, a fost făcută publică și nu mai e nimic de făcut.', a mai declarat Bogdan Chirieac, la România TV.

Citește și: Chirieac analizează impactul crizei din Ucraina: România, în prima linie a conflictului Est-Vest, fără un cuvânt de spus

Tobele războiului sună din nou în Europa, scrie Bogdan Chrieac într-un editorial pentru Defenseromania.ro, în care analizează situația creată de conflictul Rusia-Ucraina, implicațiile acestui joc geopolitic la nivel global, dar și asupra țării noastre.  

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO: niciodată în ultimii 30 de ani, Europa nu a fost mai aproape de război.

Serghei Lavrov, matusalemicul ministru de externe al Moscovei: răbdarea Rusiei a luat sfârșit (în negocierile Rusiei cu Occidentul, n.n.). Ne pregătim de război.

Michael Klaesson, general locotenent, șeful operațiunilor din statul major al armatei suedeze: Suedia a ridicat nivelul de alertă al forțelor sale armate, în special pe insula Gotland, descrisă drept portavionul Mării Baltice din cauza amenințării unui atac al Rusiei împotriva țărilor NATO.

Lloyd Austin, secretarul american al Apărării: Statele Unite și-au reafirmat angajamentul de a oferi asistență defensivă armatei ucrainene, în contextul în care negocierile dintre Rusia și Occident nu au reușit să reducă tensiunea de la frontierele Ucrainei.

Ucraina este departe de standardele necesare pentru un stat NATO sau UE

Pe 10 ianuarie, la Geneva, s-au întâlnit delegațiile Statelor Unite și Federației Ruse, în încercarea de a evita invadarea Ucrainei de către trupele ruse. Condițiile impuse de Kremlin sunt extrem de dure: retragerea trupelor NATO din Europa de Est, practic ștergerea suveranității statelor care au aderat la NATO după 1997, întoarcerea lumii cu cel puțin 30 de ani în urmă. S-a făcut apel la istorie, la momentul când Bush senior îi promitea lui Gorbaciov, odată cu prăbușirea zidului Berlinului, că NATO nu se va extinde în Estul Europei, iar Germania va rămâne neutră.

Desigur că înțelegerea nu a fost trecută într-un tratat, dar nici Wahingtonul nu a dezmințit afirmațiile. Nu de alta, dar presa internațională s-ar fi trezit cu înregistrări audio-video ale acestei discuții...Faptul că lumea s-a schimbat enorm în ultimii 30 de ani nu pare să aibă vreo importanță cât de mică asupra strategilor de la Kremlin.

Pentru cititorii din România, câteva cuvinte despre originea actualei crize dintre Rusia și țările occidentale – incluzând aici și țara noastră. Totul începe,  din punctul de vedere al strategilor militari, odată cu alipirea Crimeei de către Rusia în 2014. Moscova a folosit cu abilitate pentru a-și justifica acțiunile precedentul Kosovo, rupt de Serbia pe baza unor criterii etnice. De atunci, Ucraina este un câmp de bătălie pentru diplomați, politicieni, servicii secrete și oameni de afaceri, cu mize de zeci de miliarde de dolari. Încrengăturile duc până sus, la familia actualului președinte al SUA, Joe Biden. 

Kievul, sprijinit și nu prea de europeni, folosește o afirmație percutantă spre a-și găsi susținători; astăzi Rusia va invada Ucraina, mâine vă va invada pe voi. Suntem ultima redută în calea apetitului pentru noi teritorii afișat de Vladimir Putin. Se trec brusc sub tăcere ultimele decenii de istorie. Faptul că Ucraina însăși e un stat artificial creat .....CITEȘTE CONTINUAREA ANALIZEI PE DEFENSE ROMANIA

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel