Comisar european. Ursula von der Leyen, mesaj pentru România

FOTO AGERPRES / EPA
FOTO AGERPRES / EPA

Preşedinta aleasă a Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, doreşte în continuare mai multe propuneri de comisari din partea celor trei state care nu au încă un comisar desemnat pentru viitoarea Comisie Europeană (CE), proces de care depinde calendarul învestirii acesteia, a declarat luni la briefingul de presă zilnic al CE purtătoarea de cuvânt comunitară Mina Andreeva.

Situaţia politică din România s-ar putea să se fi schimbat, dar solicitarea preşedintelui ales (al Comisiei Europene) este aceeaşi, mai multe nume ar fi utile pentru a ne apropia de o decizie şi pentru aceasta preşedintele ales este în contact cu omologii săi români', a afirmat purtătoarea de cuvânt.

În ceea ce priveşte calendarul numirii noii Comisii Europene, Mina Andreeva a reafirmat, la fel ca la briefingul de presă de vineri, că nu este în măsură să ofere noi informaţii despre acesta, întrucât celor trei state care încă nu au un comisar european desemnat (România, Ungaria şi Franţa) le revine 'să propună noi nume de potenţiali comisari', care apoi trebuie să parcurgă întregul proces al acestei numiri, ce include un interviu cu preşedintele ales al Comisiei Europene şi audierile din comisiile Parlamentului European.

Conform calendarului deocamdată în vigoare, votul de confirmare al Parlamentului European pentru componenţa noii Comisii Europene este prevăzut pentru 23 octombrie, în timpul sesiunii plenare de la Strasbourg. Candidaţii român şi ungar, Rovana Plumb şi Laszlo Trocsanyi, au fost respinşi de Comisia pentru Afaceri Juridice (JURI) a PE din cauza suspiciunilor privind posibile conflicte de interese, în timp ce candidata franceză, Sylvie Goulard, audiată săptămâna trecută pentru a doua oară de cele două comisii de specialitate din PE asociate portofoliului ei, a fost respinsă de acestea pentru suspiciuni privind integritatea.

În prezent calendarul este în principal în mâinile celor trei ţări membre pentru a propune candidaţi şi în cele ale Parlamentului European pentru a organiza audierile, a declarat vineri Mina Andreeva. Preşedinta aleasă a Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat joi despre completarea echipei sale că trebuie să accelerăm procesul astfel încât Europa să poată acţiona rapid în contextul numeroaselor provocări cu care se confruntă blocul comunitar, adăugând însă că toţi cei implicaţi în proces au nevoie de suficient timp pentru a aborda următorii paşi cu atenţie.

În cazul unei amânări a învestirii noii Comisii Europene, actualul executiv comunitar condus de Jean-Claude Juncker va gestiona cu titlu interimar afacerile curente, situaţie care a mai existat de trei ori în trecut. De pildă, Comisia Barroso II, care trebuia învestită la sfârşitul anului 2009, şi-a început activitatea abia în februarie 2010, motivul întârzierii fiind atunci laboriosul proces de validare a Tratatului de la Lisabona, informează Agerpres. 

FOTO AGERPRES

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel