Comisar european. Guvernul român a trimis propunerea lui Dan Nica la Bruxelles, iar procesul de evaluare e în derulare

Comisia Europeana
Comisia Europeana

Guvernul român a trimis luni la Bruxelles scrisoarea cu noua propunere pentru postul de comisar european după respingerea Rovanei Plumb în cadrul procedurii de validare în Parlamentul European, iar procesul este în derulare.

Propunerile, atât pentru candidatul României, cât şi pentru cel al Ungariei, sunt în proces de evaluare, a declarat marţi un purtător de cuvânt al Comisiei Europene (CE). Pe de altă parte, o sursă din cadrul CE a afirmat că preşedintele-ales Ursula von der Leyen aşteaptă mai multe nume din partea guvernului român.

"Procesul este în derulare privind candidaţii din Ungaria şi România", a declarat un purtător de cuvânt al CE pentru Agerpres.

"Pot să confirm că guvernul român a trimis o scrisoare ieri (luni - n.r.). Această scrisoare conţine numele unui candidat care a fost deja intervievat de preşedintele-ales dar nu a fost ales înainte", a afirmat o sursă din cadrul Comisiei Europene, lăsând să se înţeleagă că este vorba despre Dan Nica, unul dintre cele două nume propuse de la început de guvernul de la Bucureşti pentru postul de comisar european, alături de Rovana Plumb, pentru a respecta paritatea de gen.

Candidatul român nu a fost respins

"Asta nu înseamnă că candidatul a fost respins. Pur şi simplu a existat un candidat alternativ care s-a descurcat mai bine la interviu. De aceea suntem în continuare în contact cu România. Mai multe nume ne-ar ajuta să ne apropiem de o decizie", a adăugat sursa citată.

Atât candidatul României, Rovana Plumb, cât şi cel al Ungariei, Laszlo Trocsanyi, au fost respinşi în cadrul procedurii de validare din Parlamentul European, după ce Comisia afaceri juridice a PE a considerat că în cazul celor doi candidaţi există conflicte de interese din cauza cărora nu pot exercita funcţia de comisar european.

Întrucât votul pentru întreaga echipă a Ursulei von der Leyen urmează să aibă loc pe 23 octombrie, calendarul este destul de strâns, ultimele date pentru audierea noilor comisari-desemnaţi agreaţi de Ursula von der Leyen de către Parlamentul European fiind 14-15 octombrie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel