Clubul de la Roma – un cenaclu literar în slujba românismului din Italia

Clubul de la Roma – un cenaclu literar în slujba românismului din Italia
Clubul de la Roma – un cenaclu literar în slujba românismului din Italia

Cea de-a patruzeci și opta ediție a Cenaclului de la Roma a avut loc duminică, la Roma, sub coordonarea inimosului Valeriu Barbu.

De mai bine doi ani Societatea Literară „Cenaclul de la Roma” și Federația Organizațiilor Românești din Italia (F.O.R.I.) organizează periodic, împreună cu anumiți parteneri cum ar fi: Vocativ Plus, Life Care, Studiodentistico, Cultura Minela, Digi Mobil și alții, o activitate literară cu menirea de a pune laolaltă oameni din România care muncesc și trăiesc în Italia și creațiile lor literare.

Astfel, la cea de-a patruzeci și opta ediție, care a avut loc duminică, la Roma, la parohia SANTA MARIA DELLE GRAZIE, Via della Bufalotta 674, sub coordonarea inimosului Valeriu Barbu, fondatorul și proprietarul Vocativ Plus autori precum: Raluca Neagu, Claudia Minela (directoarea editurii Minela), Magda Băcescu, Gabriel Nicolae Mihăilă, Lidia Popa, Mariana Cornea, Daniela Mihăeș, Liliana Vacaru Smerea, Mirela Leahu Varga au recitat poeme sau au vorbit despre cărțile și viața lor în Italia.

Invitat de onoare la eveniment, profesorul Dorin N. Uritescu, lingvist și doctor în filologie a vorbit despre importanța stilisticii și a ortografiei în realizarea creațiilor literare cu atât mai mult cu cât trăim vremuri în care limba română este subminată de vorbirea și scrierea tot mai eronată. Profesorul care a împlinit venerabila vârstă de 75 de ani chiar în timp ce se afla Roma le-a făcut și o surpriză celor prezenți recitindu-le din baladele sale erotice: Pe Rio Costa, o parte dintre ele realizate în perioada comunistă, dintr-un volum pe care l-a publicat în 2014.

La înălțime s-au aflat și soții Magda Băcescu și Ștefan Apostol, actori de profesie, care au oferit în dar celor prezenți o scenetă care a completat peisajul literar cum nu se poate mai bine. De altfel, anterior momentului actoricesc, Magda Băcescu a făcut o prezentare cărții sale „Stația Viitor” lansată la editura Astralis în 2018.

Astfel de inițiative sunt salutare și merită subliniată contribuția scriitorilor Valeriu Barbu și a Claudia Minela, cei care au pus împreună oameni și creații literare, acum când societatea, din păcate, suferă tot mai mult de dezbinare și egoism. Prin evenimente de acest tip putem începe să vorbim ușor, ușor despre un nou tip de literatură a diasporei românești.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel