Chirieac: Războiul celor două doamne, în partidul lui Iliescu. Dăncilă are o ”armă nucleară”

Congresul PSD și mai ales alegerea președintelui partidului și a candidatului la prezidențiale stârnește polemici interne chiar în partidul de guvernământ, unde s-au format două tabere, una în jurul premierului Viorica Dăncilă și cealaltă în jurul Gabrielei Firea.

Situația tensionată din PSD, unde o parte dintre lideri doresc amânarea Congresului anunțat pe 29 Iunie 2019, a fost analizată de Bogdan Chirieac, într-o intervenție telefonică la Antena 3:

”Nu-i așa că e interesant? Și este o evoluție că în partidul lui Ion Iliescu asistăm la ceea ce am putea numi războiul celor două doamne! Doamna Dăncilă și doamna Firea. Pentru că cele două grupări sunt conduse de câte o doamnă: doamna prim-ministru, pe de o parte, și primarul general, de cealaltă parte. Și acum, doamna Dăncilă încearcă să facă Congresul pe 29 Iunie pentru ca partidul să aibă o conducere legitimă din toate punctele de vedere, iar după ce pierzi alegerile e normal să faci congres, mai ales că președintele în funcție al partidului, știți foarte bine, a fost imediat arestat”, a spus analistul. 

Firea, interes de a amâna Congresul

”Doamna Firea, pe de altă parte, din motive medicale, și eu cred că și din motive politice, are interesul amânării acestui Congres. Poate și candidatura la prezidențiale este urmărită, să vedem. Și de o parte și de cealaltă sunt lideri politici puternici care vor tranșa lucrurile. Cred că un rol important îl va avea domnul Ciolacu, președintele Camerei. Din ultimele informații, senzația mea este că dânsul înclină mai mult spre tabăra Firea. Nu este luată în calcul moțiunea de cenzură, care va trece numai dacă vor liderii PSD. Dacă Guvernul cade la moțiune, cu siguranță că doamna Dăncilă are șanse minime să rămână președinte al partidului”, a mai spus Chirieac.

”Deci, să vedem dacă PSD va ajunge și la această formulă de autodetonare. Domnul Paul Stănescu (cel care a cerut la CEx de joi amânarea Congresului - n.r.) este purtătorul de cuvânt al taberei doamnei Firea. În CEx se dorește amânarea Congresului și se poate merge până la prăbușirea Guvernului, prin moțiunea de cenzură. Marcel Ciolacu are o influență mare în partid. Este o mare luptă mare acum. Doamna Firea dorește amânarea Congresului, doamna Dăncilă dorește să aibă loc pe 29 iunie. Doamna premier are de partea sa o armă nucleară: depunerea mandatului. Dacă nu reușește să-și impună Congresul pe 29, dânsa poate să amenințe cu depunerea mandatului de prim-ministru și nu știu dacă partidul și-ar asuma un asemena risc. Pentru că a te duce în Opoziție până în 2024 nu e ușor”, a mai explicat analistul politic Bogdan Chirieac, în emisiunea ”Obiectiv”, de la Antena 3.

Citește și: Chirieac: Sunt două tabere, Dăncilă - Firea. "Nu va fi doar atât"

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel