China a lansat cu succes puternica sa racheta Long March 5

China a lansat cu succes puternica sa rachetă Long March 5.

China a lansat vineri racheta sa Long March 5, unul dintre cele mai puternice lansatoare spaţiale din lume, în cadrul unui zbor orbital ce este considerat o etapă crucială pentru realizarea unei misiuni pe planeta Marte, programată în 2020, informează AFP şi DPA.

Racheta Long March 5 a fost lansată de baza spaţială Wenchang, amenajată pe insula tropicală Hainan, la ora locală 20:45 (12:45 GMT), potrivit imaginilor transmise în direct de postul naţional de televiziune chinez (CCTV). Conform DPA, citată de Agerpres, la o jumătate de oră după lansare, racheta chineză a ajuns pe orbita sa prestabilită, deasupra Oceanului Pacific.

Satelit pus pe orbită

Aceasta a fost cea de-a treia lansare a vehiculului spaţial chinez începând din 2016. În timpul primei lansări, pe 3 noiembrie 2016, racheta chineză a atins o altitudine suboptimală, dar funcţională. În cadrul celei de-a doua lansări, în iulie 2017, China a suferit un eşec major în ambiţiosul ei plan de cucerire a spaţiului, după ce racheta Long March 5 s-a prăbuşit în mare la scurt timp după lansare.

Potrivit site-ului NASASpaceflight.com, racheta lansată vineri transportă la bordul ei un satelit de telecomunicaţii cu o greutate maximală de 14 tone, care va trebui să fie plasat pe o orbită geostaţionară. Această capacitate face din lansatorul chinez un echivalent al rachetei europene Ariane-5, al celei americane Delta IV Heavy şi al celei ruseşti Proton M.

În așteptarea lansării primei sonde marțiene chineze

Lansatorul Long March 5 reprezintă unul dintre elementele fundamentale ale programului spaţial chinez pentru 2020 şi pentru anii care vor urma. "Racheta Long March 5 are sarcina unor misiuni importante", a declarat sâmbăta trecută directorul-adjunct al Administraţiei naţionale a spaţiului, Wu Yanhua.

"Dacă acest zbor va fi unul reuşit, ea va trebui să se achite apoi de o serie de misiuni cruciale, inclusiv de lansarea primei sonde marţiene chineze, a sondei lunare Chang'e-5 şi a modulului central al viitoarei staţii spaţiale", a precizat oficialul chinez.

Satelitul Shijian-20 transportat de racheta chineză va pluti în spaţiu la o altitudine de 36.000 de kilometri deasupra Terrei, potrivit revistei de specialitate digitaljournal.com.

Tot vineri, China a anunţat că a trimis în spaţiu alţi doi sateliţi, luni, pentru a forma nucleul central al viitorului său sistem de navigaţie BeiDou-3, considerat o alternativă locală pentru sistemul american GPS şi cel european Galileo. Doar doi sateliţi, dintr-un total programat de 24 sateliţi construiţi în cadrul proiectului BeiDou-3, au rămas la sol şi urmează să fie lansaţi în perioada următoare. Sistemul chinez de geolocalizare BeiDou-3 ar trebui să devină operaţional în iunie 2020.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel