Certurile interne se externalizează. CSM, CNA și ANI, pe masa UE?

Comisia Europeană
Comisia Europeană

Conflictele din interiorul țării se pare că ies din matca națională, revărsându-se peste instituțiile europene. Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Mark Gray, a făcut public miercuri că raportul MCV din ianuarie va cuprinde și conflictul pe marginea CSM. Tot astăzi, 3.250 de semnatari au trimis liderilor UE  o "Petiție pentru un CSM puternic, pentru o Justiție Independentă, pentru viitorul țării", în care spun că justiția nu trebuie să se subordoneze majorității legislative. CNA și ANI pot ajunge și ele subiecte de dezbatere în forurile europene, democrat-liberalul Radu F. Alexandru amenințând cu instanțele europene o eventuală decizie de desființare a celor două instituții. 

O petiție online, semnată de 3.250 de persoane a fost trimisă miercuri tuturor liderilor Uniunii Europene şi ambasadorilor la Bucureşti din Germania, Marea Britanie, Franţa, SUA, precum şi membrilor CSM şi ministrului Justiţiei, Mona Pivniceru, informează România Liberă.

Semnatarii cer Europei sprijnirea autonomiei CSM considerând că alegerea procurorului Oana Hăineală în fruntea CSM este una legitimă. Petiționarii solicită  ca 'înfăptuirea Justiţiei (...)să nu fie subordonată rezultatelor procentuale ale scrutinului pentru alegerile legislative. Conform principiului separaţiei puterilor în stat, majoritatea legislativă nu trebuie să devină şi majoritate decidentă în Justiţie".

PDL nu se dezice. Din nou cu pași grăbiți spre instituțiile europene

Vicepreședinele PDL Radu F. Alexandru a spus astăzi în cadrul unei comferințe de presă că partidul său se va adresa instanțelor interne și internaționale în legătură cu intenția USL de a desființa CNA și ANI.

După ce senatorul PNL Sorin Roșca Stănescu a susținut că CNA trebuie desființat, democrat-liberalul a replicat prin avertizarea că opoziția va lua măsuri împotriva unor astfel de demersuri. "Nu vom avea nicio reţinere să ne adresăm tuturor instanţelor interne şi internaţionale pentru a spune adevărul faţă de ce se întâmplă astăzi în România", a declarat Radu F. Alexandru, potrivit Mediafax.

Comisia Europeană a anunțat astăzi că raportul pe Mecanismul de Cooperare și Verificare va fi public pe 30 ianuarie și va analiza și conflictul din jurul CSM.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel